Przed nami weekend, dość ciepły jak na tę porę roku. Nie trzeba się chyba będzie rozgrzewać czymś mocniejszym, a nawet jeśli to ciasto, które proponuję upiec na te wolne dni też będzie do kieliszeczka czegoś mocniejszego pasować. Nalewka pomarańczowa będzie wręcz idealna.
Ciasto jest z rodzaju tych lżejszych, trochę wzorowane na Kilimandżaro. Ma jednak inne ciasto i jest w innej tonacji smakowej, bowiem zamiast galaretki cytrynowej użyłam do masy jabłkowej galaretki o smaku pomarańczowym. Na warstwie jabłek znajduje się śmietanowa masa stracciatella, a na niej galaretka z soku pomarańczowego. Ciasto jest pyszne, nieprzesłodzone i doskonale się kroi.
Jabłecznik stracciatella - składniki
Masa jabłkowa
- 1,5kg jabłek (u mnie Szampion)
- 2 łyżki masła
- 2 galaretki w proszku o smaku pomarańczowym
Ciasto
- 130g mąki pszennej
- 70g mąki ziemniaczanej
- 170g cukru
- 100g miękkiego masła
- 70g margaryny
- 1 jajko
- 2 żółtka
Masa śmietanowa
- 500ml śmietany kremówki o zawartości tł. min.30%
- 250g serka mascarpone
- 250g jogurtu greckiego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 100g płatków czekoladowych
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej wody
Galaretka pomarańczowa
- 300ml soku pomarańczowego
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
Dekoracja
- bita śmietana
- płatki czekoladowe
Jabłecznik stracciatella - wykonanie
Przygotowanie masy jabłkowej:
Umyć i obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać masło i usmażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wsypać galaretki w proszku i dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze około 2 minut, aż galaretki się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia. Masę wyłożyć na ciasto gdy zacznie tężeć, w przeciwnym wypadku sok wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy.
Przygotowanie ciasta:
Utrzeć na puch miękkie masło, margarynę i cukier. Nie przerywając ucierania dodawać najpierw po jednym żółtku, a później jajko. Ucierać jeszcze kilka minut. Połączyć oba rodzaje mąki i dodać do masy. Wymieszać dokładnie na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto przełożyć do blachy o wymiarach 20x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić na dnie. Ciasto jest gęste, więc najlepiej robić to szpatułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i upiec na jasnozłoty kolor. U mnie to było 25 minut. Wystudzić w formie.
Przygotowanie masy śmietanowej:
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Utrzeć serek mascarpone z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Dodać ubitą śmietanę i chwilę mieszać na wolnych obrotach do połączenia składników. Nie przerywając mieszania wlać rozpuszczoną żelatynę wymieszaną wcześniej z jedną łyżką ubitej śmietany dla wyrównania temperatury. Na końcu wsypać płatki czekoladowe i ponownie wymieszać tym razem szpatułką.
Przygotowanie galaretki:
Przygotowanie galaretki:
Wlać do rondelka sok pomarańczowy. Wsypać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Po około 5 minutach postawić rondelek na gazie i podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. Sok nie może się zagotować, bowiem żelatyna straci swoje właściwości. Odstawić do wystudzenia.
Montaż:
Na wystudzone ciasto wyłożyć tężejącą masę jabłkową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wyłozyc masę śmietanową i ponownie wstawić do lodówki. gdy masa zastygnie wylać tężejącą galaretkę. Odstawić ciasto do lodówki aby galaretka zastygła.
Uwaga: Kolejną warstwę przygotować dopiero gdy poprzednia zastygnie.
Dekoracja:
Montaż:
Na wystudzone ciasto wyłożyć tężejącą masę jabłkową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wyłozyc masę śmietanową i ponownie wstawić do lodówki. gdy masa zastygnie wylać tężejącą galaretkę. Odstawić ciasto do lodówki aby galaretka zastygła.
Uwaga: Kolejną warstwę przygotować dopiero gdy poprzednia zastygnie.
Dekoracja:
Gotowe ciasto pokroić na kwadraty o boku 5cm. Udekorować bitą śmietaną i płatkami czekoladowymi.
Jabłecznik stracciatella - podobne przepisy
> Rolada stracciatella z wiśniami
> Tort stracciatella z malinami
> Sernik stracciatella z wiśniami
> Wiśniowe lody stracciatella
> Tort stracciatella
Smacznego :)
Aronia
Kusi przepis....bardzo fajny pomysł. Pracochłonny ale chyba warto :)
OdpowiedzUsuńw sumie to nie jest wcale taki parcochłonny :)
UsuńJaki elegancki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńW takiej formie jabłecznika jeszcze nie jadłam. Ale piękne zdjęcia, kuszące.
OdpowiedzUsuńja też pierwszy raz połączyłam jabłka z czekoladą i polecam :)
UsuńŁał! Tak właśnie wygląda idealna kostka, cudowne ciacho! :>
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńdziś będę go robić mam nadzieję, że się uda
OdpowiedzUsuńpowodzenia i daj znać jak wyszło :)
UsuńIdealna kosteczka :) Pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuńciacho było pyszne, zdjęcie mojej kosteczki https://www.facebook.com/165775840140554/photos/a.440821662635969.114459.165775840140554/873352322716232/?type=3&theater
OdpowiedzUsuńCieszę się ogromnie, że ciasto wszystkim smakowało :) Kosteczka bardzo ładnie sie prezentuje :) Byłoby mi bardzo miło gdyby zechciała Pani opublikować je również na fanpageu mojego bloga i podzieliła się opinią z czytelnikami :) Gorąco zachęcam :)
Usuńczy mogę zamiast jogurtu greckiego użyć 500g mascarpone?
OdpowiedzUsuńMożna oczywiście, ale masa będzie wtedy bardziej kaloryczna :)
UsuńWygląda wyśmienicie i tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńCzy to ciasto nie wymaga dodania proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie bo to takie kruche ucierane.
Usuń1,5 kilograma jabłek to waga po obraniu?
OdpowiedzUsuńPrzed obraniem.
UsuńRewelacyjne ciasto , proste w wykonaniu przepięknie wygląda i smak idealny . Polecam . Szkoda że wersja na małą blachę ��
OdpowiedzUsuńJestem w trakcie robienia tego cuda i ciekawa jestem czy wyjdzie mi tak samo😊
OdpowiedzUsuńJaka jest wielkość blaszki?
OdpowiedzUsuńWielkość blaszki podana jest w opisie przygotowania ciasta.
Usuń