Ziołowe knedle z anchois i pesto z rukoli





        Gdy zobaczyłam ten serek na półce sklepowej od razu przyszedł mi do głowy pomysł by zrobić z niego knedle i podać je z pesto z rukoli i pistacji. Trochę jednak musiał odleżeć w mojej lodówce bo ciągle nie miałam pomysłu na nadzienie.
Myślałam nad nim nieustannie, jedząc, pracując i zasypiając, ale każdy pomysł, który wpadał mi do głowy po głębszej analizie okazywał się niezbyt trafiony. W końcu jednak się udało. Połączenie dość zaskakujące, ale mnie bardzo posmakowało. Chyba lepszego zestawienia nie mogłam wymyśleć.
Przepis na pesto z rukoli będzie w następnym poście.



ILOŚĆ PORCJI - 3

Ziołowe knedle z anchois i pesto z rukoli-składniki

  • 500g serka kremowego Apetina Pesto i Rukola
  • 150g mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 45g kaszy manny
  • 1 jajko
  • 12 koreczków anchois z kaparami
  • 3 łyżki pesto z rukoli
  • sól

Ziołowe knedle z anchois i pesto z rukoli-wykonanie

Przygotowanie ciasta na knedle:
Wymieszać serek kremowy z mąką, mąką ziemniaczaną, kaszą manną, jajkiem i szczyptą soli. Przełożyć masę na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto podsypując nieco mąką.

Formowanie:
Podzielić na 12 porcji. Każdą porcję ciasta lekko spłaszczyć, i zrobić wgłębienie. Do środka włożyć po jednym koreczku anchois (usuwająć z niego wczesniej ości), zlepić brzegi i uformować kulkę. Odkładać na posypaną mąkę deseczkę.

Gotowanie:
Zagotować w garnku  1,5 litra wody. Wkładać do wrzątku  knedle, opuszczając delikatnie, , najlepiej na łyżce cedzakowej. Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Podawać z pesto z rukoli.
Przepis bierze udział w konkursie - "Apetina dobrze się komponuje"
Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

10 komentarze:

  1. Jakie apetyczne, jakie to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie bardzo smakowało połączenie wyrazistego w smaku anchois z łagodnym pesto :) wytrawne knedle to zdecydowanie coś dla mnie :)

      Usuń
  2. jeszcze nigdy nie jadłam wytrawnych knedli. ale pomysł tak mi się podoba, że chyba jutro się za nie wezmę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że posmakuje Ci tak samo jakmnie :)

      Usuń
  3. Uważam, że wytrawne knedle z anchois będą super!
    Pozwolisz, że "ukradnę" przepis na jutrzejszy obiad? Nie mam koreczków, ale mam osobno kapary, coś się wymyśli.
    Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo proszę, daj znać jak Ci smakowały :)

      Usuń
    2. Powiem tak- serka Apetiny nie miałem, widać nie weszli jeszcze na koreański rynek. Ale inny serek kremowy godnie go zastąpił ;)
      Nie miałem też pesto, więc zamiast knedli zrobiłem gnocchi, a z anchois i kaparów sos :)
      Składniki niby te same, ale danie inne. Co nie zmienia faktu, że pomysł Twój :)

      Usuń
    3. potrzeba matką wynalazków, świetny pomysł :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ