Gdy zobaczyłam ten serek na półce sklepowej od razu przyszedł mi do głowy pomysł by zrobić z niego knedle i podać je z pesto z rukoli i pistacji. Trochę jednak musiał odleżeć w mojej lodówce bo ciągle nie miałam pomysłu na nadzienie.
Myślałam nad nim nieustannie, jedząc, pracując i zasypiając, ale każdy pomysł, który wpadał mi do głowy po głębszej analizie okazywał się niezbyt trafiony. W końcu jednak się udało. Połączenie dość zaskakujące, ale mnie bardzo posmakowało. Chyba lepszego zestawienia nie mogłam wymyśleć.
Przepis na pesto z rukoli będzie w następnym poście.
ILOŚĆ PORCJI - 3
Ziołowe knedle z anchois i pesto z rukoli-składniki
Ziołowe knedle z anchois i pesto z rukoli-składniki
- 500g serka kremowego Apetina Pesto i Rukola
- 150g mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 45g kaszy manny
- 1 jajko
- 12 koreczków anchois z kaparami
- 3 łyżki pesto z rukoli
- sól
Ziołowe knedle z anchois i pesto z rukoli-wykonanie
Przygotowanie ciasta na knedle:
Wymieszać serek kremowy z mąką, mąką ziemniaczaną, kaszą manną, jajkiem i szczyptą soli. Przełożyć masę na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto podsypując nieco mąką.
Formowanie:
Podzielić na 12 porcji. Każdą porcję ciasta lekko spłaszczyć, i zrobić wgłębienie. Do środka włożyć po jednym koreczku anchois (usuwająć z niego wczesniej ości), zlepić brzegi i uformować kulkę. Odkładać na posypaną mąkę deseczkę.
Gotowanie:
Zagotować w garnku 1,5 litra wody. Wkładać do wrzątku knedle, opuszczając delikatnie, , najlepiej na łyżce cedzakowej. Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Podawać z pesto z rukoli.
Przepis bierze udział w konkursie - "Apetina dobrze się komponuje"
Ziołowe knedle z anchois i pesto z rukoli-podobne przepisy
> Pesto z rukoli
> Spaghetti z pesto z rukoli, kaparami i szynką
> Spaghetti z cukinii z kurkami i bazyliowym pesto
> Pesto szparagowe
Smacznego :)
Aronia
Jakie apetyczne, jakie to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńmnie bardzo smakowało połączenie wyrazistego w smaku anchois z łagodnym pesto :) wytrawne knedle to zdecydowanie coś dla mnie :)
Usuńjeszcze nigdy nie jadłam wytrawnych knedli. ale pomysł tak mi się podoba, że chyba jutro się za nie wezmę :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że posmakuje Ci tak samo jakmnie :)
UsuńSmacznie i apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńUważam, że wytrawne knedle z anchois będą super!
OdpowiedzUsuńPozwolisz, że "ukradnę" przepis na jutrzejszy obiad? Nie mam koreczków, ale mam osobno kapary, coś się wymyśli.
Dzięki za inspirację!
bardzo proszę, daj znać jak Ci smakowały :)
UsuńPowiem tak- serka Apetiny nie miałem, widać nie weszli jeszcze na koreański rynek. Ale inny serek kremowy godnie go zastąpił ;)
UsuńNie miałem też pesto, więc zamiast knedli zrobiłem gnocchi, a z anchois i kaparów sos :)
Składniki niby te same, ale danie inne. Co nie zmienia faktu, że pomysł Twój :)
potrzeba matką wynalazków, świetny pomysł :)
Usuń