Panna cotta czekoladowo-pomarańczowa



Słynny włoski deser w nieco innej odsłonie. Z dodatkiem czekolady, a właściwie dwóch jej rodzajów: gorzkiej i pomarańczowej. Po raz pierwszy zetknęłam się z pomarańczową czekoladą na warsztatach czekoladowych w Akademii Czekolady Barry Callebaut. Urzekła mnie swoim wyrazistym smakiem. Doskonała do przygotowywania różnych deserów. Na blogu można znaleźć kilka przepisów z jej udziałem. Dostępna jest w profesjonalnych sklepach cukierniczych. Sprzedawana jest niestety w dość dużych opakowaniach. Zamiast niej można użyć białej czekolady i wzbogacić ją dodatkiem likieru pomarańczowego. A do dekoracji użyć smażonej skórki pomarańczowej.


Panna cotta czekoladowo-pomarańczowa

Składniki na 3 porcje:

Warstwa czekoladowa
  • 125ml mleka
  • 125ml śmietanki kremowej
  • 40g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżeczka żelatyny

Warstwa pomarańczowa
  • 100ml mleka
  • 100ml śmietanki kremowej
  • 25g czekolady pomarańczowej
  • 1 łyżeczka żelatyny                                                                        

Dekoracja
  • Wiórki czekoladowe

Żelatynę zalać 1 łyżką zimnego mleka i pozostawić do napęcznienia.
Do rondelka wlać mleko i śmietankę kremową. Dodać połamaną czekoladę  i postawić na małym gazie. Podgrzewać do zagotowania, mieszając, żeby czekolada się rozpuściła.
Zestawić z ognia i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową przelać ją do trzech szklaneczek i wstawić do lodówki na godzinę.
W tym czasie w identyczny sposób przygotować masę na warstwę pomarańczową. Wystudzoną ostrożnie wylać na pierwszą warstwę, która już powinna lekko stężeć. Wstawić ponownie do lodówki tym razem na całą noc.
Przed podaniem udekorować wiórkami czekoladowymi.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

3 komentarze: