Markizy kakaowe z nadzieniem pomarańczowym



Domowe markizy


     Dziś  od  rana mam  bajkowy  widok z okna.  Prawie  taki sam   jak w   „Opowieściach z Narni”  kiedy  to  Łucja  spotyka  Pana Tumnusa. W nocy spadł śnieg i pięknie przyozdobił wszystkie iglaki w ogrodzie.  Jest tak biało i czysto.  Taką zimę lubię  chociaż odśnieżanie  nie należy  do moich ulubionych zajęć.  Teraz  mógłby  chwycić mróz by  zatrzymać  ten cudny widok na  dłużej.  Niestety chyba się  na to nie zanosi.  Słupek  rtęci na  termometrz idzie w górę. Jakby tego było mało sąsiadka właśnie  rozpaliła ogień w piecu.  Z komina  wydobywają się  kłęby czarnego dymu.  Zaraz wszystko pokryje  sadza i znowu  będzie  szaro buro.  A tak  swoją drogą robi  to już od tylu lat i jeszcze się nie nauczyła porządnie rozpalać ognia...

Czas tak szybko leci. Dopiero co piekłam ciasteczka na święta, a tu już połowa stycznia za nami i nie ma po nich śladu.  Wszyscy czują lekki niedosyt  i chcieliby powtórki. Ja swoimi bardziej oszczędnie się gospodarowałam i mam jeszcze spory zapas. Gdy pijemy poobiednią kawę  miejsce na moim talerzyku obok filiżanki nigdy jest puste. Tym bardziej jest im przykro. I chociaż myślami jestem już bliżej Wielkanocy  (taka praca niestety) to nie mogąc patrzeć na ich żałosne miny  mimo nawału obowiązków  zabieram się do pieczenia. Kiedy tak podziwiałam widok za oknem wpadł mi do głowy całkiem nowy pomysł…

Chyba pieczesz jakieś ciasteczka - mówi Staś wchodząc do kuchni. Zapach rozszedł się już po całym domu wabiąc kolejnych domowników. Muszę je schować by nie zjedli wszystkiego zanim zdążę je przełożyć.  Trzeba jeszcze zrobić nadzienie, a to chwilę potrwa.
Mamo, a to jakieś krzywe wyszło. Mogę je zjeść?
Jak On może to ja też chcę.
Niby wszyscy dorośli, a zupełnie jak dzieci. I jak tu coś upiec w takich warunkach…


Domowe markizy

ILOŚĆ SZTUK - OKOŁO 40

Markizy kakaowe z nadzieniem pomarańczowym - składniki

Ciasto:
  • 180g mąki
  • 150g  masła
  • 70g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kakao

Nadzienie:

Do dekoracji:
  • 50g czekolady mlecznej

Markizy kakaowe z nadzieniem pomarańczowym - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i posiekać wszystko nożem do konsystencji kruszonki. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.

Pieczenie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rozwałkować ciasto na grubość około 3mm. Wykrawać okrągłe ciasteczka średnicy około 4cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut. Zaraz po upieczeniu przełożyć na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia.

Przygotowanie nadzienia :
Roztopić w kąpieli wodnej białą i pomarańczową czekoladę razem ze śmietanką. Dodać posiekaną skórkę pomarańczową i wymieszać.

Przełożenie:
Ciasteczka podzielić na pół. Przestudzoną masę czekoladową nakładać na połowę  ciasteczek. Przykryć pozostałymi ciasteczkami. Poczekać, aż masa zastygnie.

Dekorowanie:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, przełożyć do worka cukierniczego z odciętym rożkiem i  ozdobić ciasteczka.

Markizy kakaowe z nadzieniem pomarańczowym - podobne przepisy:

> Kakaowe markizy orzechowe
> Markizy migdałowe
> Markizy kawowe
> Markizy z nadzieniem Cofee Crema

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

8 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają Twoje ciasteczka, aż nabrałam ochoty na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ochotę upiec te ciasteczka, nie ma czekolady pomarańczowej, proszę o podpowiedź czego użyć w zamian aby krem miał smak pomarańczowy (może dodatkowo jeszcze starta skórka z pomarańczy). Madalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać likieru pomarańczowego i ewentualnie skórka jak najbardziej :)

      Usuń
  3. Aniu Twoje markizy to istne arcydzieło. Piękne fotki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Wiesz ja uwielbiam piec takie ciasteczka i je dekorować chociaż sama z reguły ich nie jem :)

      Usuń
  4. Wyglądają obłędnie! Lepiej niż te sklepowe!

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I smakują też zdecydowanie lepiej niż sklepowe :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ