Słynny włoski deser w nieco innej odsłonie. Z dodatkiem czekolady, a właściwie dwóch jej rodzajów: gorzkiej i pomarańczowej. Po raz pierwszy zetknęłam się z pomarańczową czekoladą na warsztatach czekoladowych w Akademii Czekolady Barry Callebaut. Urzekła mnie swoim wyrazistym smakiem. Doskonała do przygotowywania różnych deserów. Na blogu można znaleźć kilka przepisów z jej udziałem. Dostępna jest w profesjonalnych sklepach cukierniczych. Sprzedawana jest niestety w dość dużych opakowaniach. Zamiast niej można użyć białej czekolady i wzbogacić ją dodatkiem likieru pomarańczowego. A do dekoracji użyć smażonej skórki pomarańczowej.
ILOŚĆ PORCJI : 3
Panna cotta czekoladowo-pomarańczowa-składniki
Panna cotta czekoladowo-pomarańczowa-składniki
Warstwa czekoladowa
- 125ml mleka
- 125ml śmietanki kremowej
- 40g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny
Warstwa pomarańczowa
- 100ml mleka
- 100ml śmietanki kremowej
- 25g czekolady pomarańczowej użyłam tej
- 1 łyżeczka żelatyny
Dekoracja
- Wiórki czekoladowe
Panna cotta czekoladowo-pomarańczowa-wykonanie
Przygotowanie warstwy czekoladowej:
Żelatynę zalać 1 łyżką zimnego mleka i pozostawić do
napęcznienia.
Do rondelka wlać mleko i śmietankę kremową. Dodać połamaną
czekoladę i postawić na małym gazie.
Podgrzewać do zagotowania, mieszając, żeby czekolada się rozpuściła.
Zestawić z ognia i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać aż się
rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową przelać
ją do trzech szklaneczek i wstawić do lodówki na godzinę.
Przygotowanie warstwy pomarańczowej:
Przygotowanie warstwy pomarańczowej:
Masę na warstwę pomaranńczową przygotować w ten sam sposób co masę na warstwę czekoladową. Wystudzoną ostrożnie wylać na pierwszą warstwę, która już
powinna lekko stężeć. Wstawić ponownie do lodówki tym razem na całą noc.
Przed podaniem udekorować wiórkami czekoladowymi.
> Migdałowa panna cotta z miodem i frużeliną wiśniową
> Czekoladowy sernik pomarańczowy z gruszkami
> Markizy kakaowe z nadzieniem pomarańczowym
> Krem czekoladowy z malinami i chili
Przed podaniem udekorować wiórkami czekoladowymi.
Panna cotta czekoladowo-pomarańczowa - podobne przepisy
> Migdałowa panna cotta z miodem i frużeliną wiśniową
> Czekoladowy sernik pomarańczowy z gruszkami
> Markizy kakaowe z nadzieniem pomarańczowym
> Krem czekoladowy z malinami i chili
Smacznego :)
Aronia
apetyczna!
OdpowiedzUsuń