Zakwas na żurek



Zakwas na żurek

         Zaczynam wiosenne porządki. Chowam puchowe kurtki głęboko w szafie i wieszam na ich miejsce wiosenne płaszcze. Układam  w najniższej szufladzie komody ciepłe czapki i wełniane szaliki. Przycinam krzewy w ogrodzie, dokarmiam kwiaty w doniczkach, wysiewam na parapecie rzeżuchę.
Pomału odliczam dni do świąt, układam menu  na świateczne śniadanie i nastawiam zakwas na żurek.


Zakwas na żurek

Zakwas na żurek - składniki

  • 100g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1l przegotowanej ciepłej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Zakwas na żurek - wykonanie

Słoik o pojemności 1,5 litra wyparzyć i osuszyć.  Wsypać mąkę, wlać wodę i dodać przyprawy. Dokładnie wymieszać. Przykryć gazą lub lnianą ściereczką.  Trzymać na blacie kuchennym. Raz dziennie zamieszać. Gdy uzyska odpowiedni stopień ukiszenia wstawić go do lodówki, gdzie może stać nawet miesiąc. Może potem stanowić bazę do kolejnego zakwasu. 

Odpowiednio przygotowany zakwas powinien mieć ładny kwaskowaty zapach i smak. Jego intensywność zależy od tego jak długo będziemy go trzymać na blacie. Minimum to trzy dni. Ja trzymam z reguły 5-6 dni bo lubię kwaśny.  Aby przyspieszyć proces kiszenia można dodać 1-2 łyżki zakwasu chlebowego jeśli taki posiadamy.
Jeśli zachowamy odpowiednie środki czystości wszystko powinno być dobrze.

Zakwas na żurek - podobne przepisy

> Zakwas gryczany na żurek
> Zakwas buraczany
> Żurek z otrębami

Powodzenia :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ