Zaczynam wiosenne porządki. Chowam puchowe kurtki głęboko w szafie i wieszam na ich miejsce wiosenne płaszcze. Układam w najniższej szufladzie komody ciepłe czapki i wełniane szaliki. Przycinam krzewy w ogrodzie, dokarmiam kwiaty w doniczkach, wysiewam na parapecie rzeżuchę.
Pomału odliczam dni do świąt, układam menu na świateczne śniadanie i nastawiam zakwas na żurek.
Zakwas na żurek - składniki
- 100g mąki żytniej razowej typ 2000
- 1l przegotowanej ciepłej wody
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
Zakwas na żurek - wykonanie
Słoik o pojemności 1,5 litra wyparzyć i osuszyć. Wsypać mąkę, wlać wodę i dodać przyprawy. Dokładnie wymieszać. Przykryć gazą lub lnianą ściereczką. Trzymać na blacie kuchennym. Raz dziennie zamieszać. Gdy uzyska odpowiedni stopień ukiszenia wstawić go do lodówki, gdzie może stać nawet miesiąc. Może potem stanowić bazę do kolejnego zakwasu.
Odpowiednio przygotowany zakwas powinien mieć ładny
kwaskowaty zapach i smak. Jego intensywność zależy od tego jak długo będziemy
go trzymać na blacie. Minimum to trzy dni. Ja trzymam z reguły 5-6 dni bo lubię
kwaśny. Aby przyspieszyć proces kiszenia
można dodać 1-2 łyżki zakwasu chlebowego jeśli taki posiadamy.
Jeśli zachowamy odpowiednie środki czystości wszystko
powinno być dobrze.
> Zakwas gryczany na żurek
> Zakwas buraczany
> Żurek z otrębami
Zakwas na żurek - podobne przepisy
> Zakwas gryczany na żurek
> Zakwas buraczany
> Żurek z otrębami
Powodzenia :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz