Zakwas na żurek



Zakwas na żurek można bez problemu kupić gotowy, ale nic nie zastąpi tego przygotowanego samodzielnie w domu, tym bardziej, że jest to bardzo proste do zrobienia, a składniki łatwo dostępne. Ważne jest aby były one dobrej jakości, a wszystkie użyte do jego przygotowania naczynia i sztućce wyparzone.
U mnie w domu rodzinnym nie było tradycji przygotowywania żuru lub barszczu na wielkanocne śniadanie. Dominowały na nim raczej domowe, tradycyjnie wędzone wędliny, jajka, pasztety i ciasta. Gdy chłopcy byli mali ja też szłam tą łatwiejszą drogą. Teraz od dobrych kilku lat nie wyobrażam sobie tego uroczystego śniadania  bez żurku. Powiem więcej, tak w nim zasmakowałam, że robię go również przy innych rodzinnych spotkaniach. Oczywiście zawsze na domowym zakwasie.


Zakwas na żurek

Składniki:
  • 100g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1l przegotowanej ciepłej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Słoik o pojemności 1,5 litra wyparzyć i osuszyć.  Wsypać mąkę, wlać wodę i dodać przyprawy. Dokładnie wymieszać. Przykryć gazą lub lnianą ściereczką.  Trzymać na blacie kuchennym. Raz dziennie zamieszać. Gdy uzyska odpowiedni stopień ukiszenia wstawić go do lodówki, gdzie może stać nawet miesiąc. Może potem stanowić bazę do kolejnego zakwasu. 

Odpowiednio przygotowany zakwas powinien mieć ładny kwaskowaty zapach i smak. Jego intensywność zależy od tego jak długo będziemy go trzymać na blacie. Minimum to trzy dni. Ja trzymam z reguły 5-6 dni bo lubię kwaśny.  Aby przyspieszyć proces kiszenia można dodać 1-2 łyżki zakwasu chlebowego jeśli taki posiadamy.
Jeśli zachowamy odpowiednie środki czystości wszystko powinno być dobrze.

Powodzenia :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz