Od dziś do końca sezonu truskawkowego to będzie moje ulubione śniadanie. Zrobiłam je dziś po raz pierwszy i zakochałam się w nim bez reszty. Nie dość, że jest najlepsze pod słońcem to jeszcze łączy w sobie wszystkie elementy idealnego śniadania. Ciemne pieczywo, ser i owoce. Czy można chcieć więcej? No może jeszcze filiżankę aromatycznej kawy z ekspresu.
Odbiegłam trochę od klasycznej wersji. Zrobiłam grzanki z żytniego chleba na miodzie. Miałam tylko taki ze śliwkami ale to zadziałało akurat na korzyść. Posmarowałam je oliwą smakową z czosnkiem i cytryną i opiekłam na patelni grillowej. Na upały to lepszy pomysł niż włączanie piekarnika. Zrezygnowałam z czosnku, który jest tak istotny w wersji klasycznej. Tutaj nie pasował. Posypałam skropionymi octem balsamicznym truskawkami i pikantnym serem. Udekorowałam świeżą bazylią. Słodycz chleba i truskawek doskonale się komponuje z ostrym pikantnym serem. Odrobinę pikanterii dodaje jeszcze ocet balsamiczny. No i ta oliwa z bazylią i cytryną. Poezja smaku.
ILOŚĆ PORCJI - 4
Bruschetta z truskawkami, serem i bazylią-składniki
Bruschetta z truskawkami, serem i bazylią-składniki
- 4 kromki żytniego chleba na miodzie (u mnie ze śliwkami)
- 100g sera Arla Apetina Red Peppers i Chilli
- 10 średniej wielkości truskawek
- 1 gałązka bazylii
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy smakowej z cytryną i bazylią
Bruschetta z truskawkami, serem i bazylią-wykonanie
Truskawki opłukać i osuszyć delikatnie na papierowym
ręczniku. Dwie odłożyć do dekoracji, a z
pozostałych usunąć szypułki i przekroić na cztery części. Skropić octem
balsamicznym.
Rozgrzać patelnie grillową. Kromki chleba posmarować
oliwą i opiec na patelni (można to zrobić również na zwykłej patelni).
Na opieczonych kromkach rozłożyć pokrojone truskawki i kostki sera. Udekorować listkami bazylii i połówkami truskawek.
Przepis bierze udział w konkursie "30 minut z Apetiną" i zawiera lokowanie produktu.
Na opieczonych kromkach rozłożyć pokrojone truskawki i kostki sera. Udekorować listkami bazylii i połówkami truskawek.
Przepis bierze udział w konkursie "30 minut z Apetiną" i zawiera lokowanie produktu.
Bruschetta z truskawkami, serem i bazylią - podobne przepisy
> Bruschetta z pomidorami, oliwkami i serem
> Sałatka z rukoli, truskawek i fety
Smacznego :)
Aronia
Hihi, ale numer- właśnie skończyłam zdjęcia swojej truskawkowej bruschetty (z trochę innymi dodatkami)- na ten właśnie konkurs- a tu widzę podobną propozycję u Ciebie :))) Ale pomijając ten fakt, grzaneczka z truskawkami smakuje nieziemsko!!! :)
OdpowiedzUsuńja też tak wiele razy mam, że coś sobie obmyślę, a ktoś inny mnie ubiegnie :) ostatnio zgłosiłam na konkurs z Posti mrożoną czekoladę z miętą myśląc, że jestem taka odkrywcza. Jak ogłoszono wyniki okazało się, że ktoś na samym początku zgłosił taką propozycję a ja jej nie zauważyłam :) a bruschetta z truskawkami rzeczywiście obłędna :)))
UsuńTen chleb i truskawki to super połączenie!
OdpowiedzUsuńa jak do tego doda sie ser i bazylię to juz w ogóle wypas:)
Pozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
tak mi posmakowała, że pochłaniałam jedna za drugą :) nic dla męża nie zostało :)
UsuńCiekawe połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńnie podziewałam się, że wyjdzie takie dobre :)
UsuńDodatek truskawek ciekawy, całość prezentuje się bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń