Bruschetta to klasyczna włoska przystawka, która pierwotnie była prostym daniem robotników na plantacjach oliwek. Opiekali oni kromki chleba na ogniu, polewali oliwą i posypywali solą. Z czasem powstało wiele jej wariantów.
W wersji podstawowej podawana jest ze świeżymi pomidorami i bazylią. Przeniosłam ją do swojej kuchni bowiem świetnie się sprawdza nie tylko jako przystawka ale także szybkie śniadanie. Do wersji podstawowej dodałam jeszcze czarne oliwki i mały polski akcent w postaci sera z okolic Wiżajn produkowanego z niepasteryzowanego mleka i mającego rekomendację ruchu Slow Food. Prosty, smaczny i szybki pomysł na codzienne śniadanie. Polecam je szczególnie w sezonie gdy mamy dojrzałe w słońcu pomidory.
ILOŚĆ PORCJI - 4
Bruschetta z pomidorami, oliwkami i serem-składniki
- 8 kromek pełnoziarnistego pieczywa
- 10 pomidorków koktajlowych
- 75g sera Wiżajn śmietankowy
- 6 czarnych oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- szczypta suszonej mięty
- 1 ząbek czosnku
- sól
- oliwa z oliwek
Bruschetta z pomidorami, oliwkami i serem-wykonanie
Pomidorki
koktajlowe przeciąć na cztery części. Ser pokroić w kostkę, a
oliwki w plasterki. Wrzucić do miski. Przyprawić szczyptą soli i
suszonej mięty. Dodać porwane na kawałki listki bazylii. Delikatnie
wymieszać.
Rozgrzać patelnię. Ułożyć kromki i opiec na rumiano z obu
stron. Przeciąć ząbek czosnku na pół i przeciągnąć przeciętą stroną po
wierzchu kromek. Ułożyć kromki na talerzu. Na każdej kromce położyć
porcję przygotowanej mieszanki. Skropić oliwą.
Bruschetta z pomidorami, oliwkami i serem-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz