Odkąd stałam się posiadaczką wyciskarki do soków prawie codziennie pijemy świeże soki. Ich głównym składnikiem są jabłka, które o tej porze roku na naszym lokalnym bazarku można dostać w niskiej cenie.
Produktem ubocznym wyciskania są wytłoczyny. Ja ich nie wyrzucam lecz staram się zagospodarować w rozsądny sposób. Jednym z nich jest dodawanie wytłoczyn do ciasteczek owsianych. I dzisiaj właśnie będzie przepis na takie ciasteczka. Dodatkowo w wersji bezglutenowej z dodatkiem orzeszków arachidowych. Przepis na wersję tradycyjną (z mąką pszenną) jest dostępny pod tym linkiem.
ILOŚĆ SZTUK - 30Bezglutenowe ciasteczka owsiane z jabłkami - składniki
- 250g zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
- 200g masła
- 75g brązowego cukru
- 1 jajko
- 175g mąki ziemniaczanej
- 100g mąki jaglanej
- 50g zmielonych orzeszków arachidowych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 szklanka wytłoczyn z jabłek (produkt uboczny z wyciskarki do soków)
Bezglutenowe ciasteczka owsiane z jabłkami - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Utrzeć miękkie masło z cukrem na puch. Dodać jajko i ucierać chwilę do połączenia składników.
Wymieszać oba rodzaje mąki z płatkami owsianymi, siemieniem i zmielonymi orzeszkami. Wsypywać porcjami do ucieranej masy. Na końcu dodać wytłoczyny z jabłek. Ucierać jeszcze przez chwilę. Nabierać porcje ciasta i toczyć w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze lekko spłaszczając.
Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do 175°C. Wstawić blachę z ciasteczkami i piec przez 20 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratę kuchenną i pozostawić do wystudzenia. Zimne przełożyć do szczelnego pojemnika.
Pieczenie:
Piekarnik nagrzać do 175°C. Wstawić blachę z ciasteczkami i piec przez 20 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratę kuchenną i pozostawić do wystudzenia. Zimne przełożyć do szczelnego pojemnika.
Bezglutenowe ciasteczka owsiane z jabłkami - powiązane przepisy
> Sok jabłkowy z wyciskarki na zimę
> Ciasteczka owsiane z jabłkami i masłem orzechowym
Smacznego :)
Aronia
orzechy arachidowe też mają gluten...
OdpowiedzUsuńOrzechy arachidowe owszem mogą uczulać ale glutenu nie zawierają...
OdpowiedzUsuń