Suszone banany





Świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska lub dodatek do jogurtu. Zawierają trzy razy więcej potasu, magnezu, fosforu i wapnia niż świeże owoce. Zwalczają skurcze mięśni i obniżają ciśnienie. Zawierają też serotoninę, która korzystnie wpływa na nastrój. Poza tym podobnie jak świeże owoce są  źródłem wielu witamin. Mają też niestety trzy razy więcej kalorii bowiem najczęściej są smażone na oleju kokosowym, dosładzane i dość często konserwowane. Dlatego warto przygotować je samemu w domu choć to dość czasochłonne zajęcie. Będą wtedy mniej kaloryczne ale i tak osoby na diecie nie powinny ich jeść zbyt często. Zachęcam jednak by podczas rodzinnego oglądania telewizji najczęściej podjadane niezdrowe przekąski zastąpić właśnie  suszonymi bananami. Ich jedzenie wyjdzie wszystkim na zdrowie, a dodatkowo wpłynie pozytywnie na proces myślenia i koncentracji co ma szczególne znaczenie dla uczących się dzieci.
Do suszenia najlepiej wybrać owoce niezbyt dojrzałe bo te są bardziej jędrne i mają mniej cukru. Po wysuszeniu i tak będą słodkie.


Suszone banany

Składniki:
  • 4-5 bananów najlepiej niezbyt dojrzałych

Banany umyć i zdjąć skórkę. Pokroić w cienkie plasterki ok. 2mm. Ułożyć na tackach od suszarki do owoców. Suszyć około 10 godzin na pierwszym stopniu, zmieniając co pewien czas kolejność tac, aby banany równomiernie się suszyły. Gdy po przełamaniu będą pękać to znak, że są gotowe. Przełożyć do słoja i zamknąć.

*Niektórzy producenci suszarek zalecają aby przed suszeniem skropić banany sokiem cytryny, żeby nie ściemniały. Ja część tak zrobiłam, ale po ususzeniu nie było widocznej różnicy. Poza tym banany, które zostały skropione po wysuszeniu nie były takie kruche jak te naturalne tylko bardziej kleiste jak cukierki toffi. Ponieważ były bardziej wilgotne to też bardziej przyklejały się do tacek , a nawet wciskały w nie i momentami trzeba je było wręcz wydłubywać.  Ja zdecydowanie polecam suszenie w stanie naturalnym bez skrapiania sokiem cytrynowym.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

8 komentarze:

  1. Ale super przepis! Nigdy nie wpałdabym na takie banany. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez większego wysiłku można naprawdę wiele smacznych i zdrowych rzeczy zrobić samemu w domu :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię suszone banany, ale jakoś nie pomyślałam, żeby je sobie samej zrobić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dopiero pierwszy raz je zrobiłam :)

      Usuń
  3. Ostatnio przygotowałem takie banany susząc je na półce nad kominkiem. Zajęło to wprawdzie więcej niż 10h, ale efekt jest taki sam. Polecam jako zdrową przekąskę miedzy posiłkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można też suszyć na kaloryferze. Ja w suszarce mam 6 tacek więc mogę od razu zrobić większą ilość. A z podjadaniem to ja akurat muszę uważać. Banany mają sporo cukru, który niestety idzie w bioderka....

      Usuń