Jeśli zdarzy się nam kupić większą ilość truskawek, których nie będziemy w stanie zjeść na surowo, proponuję przygotować z nich deser na następny dzień. Pachnący świeżymi truskawkami, bez sztucznych barwników i konserwantów. W naszym domu jego największym fanem jest mój mąż. Gdy byłam dzieckiem, mama często robiła nam taki kisiel z owoców, które latem rosły w naszym ogrodzie. Moje dzieci niestety jakoś za nim nie przepadają.
Kisiel truskawkowy-przepis
Składniki na 4 desery:
- 500 g świeżych truskawek
- 2 łyżki stołowe cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 cytryny
- 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do dekoracji
- Bita śmietana
- Truskawki
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Zostawić 4 szt. do dekoracji a resztę pokroić na ćwiartki. Włożyć do garnka i zasypać cukrem. Pozostawić na godzinę, aby puściły sok.
Zmiksować owoce przy pomocy blendera. Wlać wodę i sok wyciśnięty z cytryny. Zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości wody. Wlewać cienkim strumieniem do gotującego się musu cały czas mieszając. Jeszcze raz zagotować.
Gorący kisiel przełożyć do czterech kompotierek i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i ćwiartkami truskawek.
Kisiel truskawkowy-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz