Kisiel to jeden z najprostszych deserów i nie mam tu wcale na myśli gotowego produktu z torebki, ale taki zrobiony domowym sposobem. Można go zrobić zarówno ze świeżych owoców jak i mrożonych. Nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów. Daje szerokie możliwości smakowe, i ma jeszcze tę zaletę w stosunku do gotowego produktu, że możemy go dosłodzić wg uznania. Tym razem wykorzystałam mango i połączyłam go z intensywną w smaku i zapachu zieloną herbatą oraz cytryną.
Kisiel z mango i zielonej herbaty-przepis
Składniki na 3 porcje:
- 1 dojrzałe mango
- 1 saszetka zielonej herbaty z dodatkiem suszonej skórki cytrynowej
- 250ml gorącej wody
- sok z jednej cytryny
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50ml zimnej wody
Zalać herbatę gorącą wodą (najlepsza temp. to 80-90°C) i zostawić na 5 minut aby naciągnęła.
Obrać mango i odkroić miąższ od pestki. Jedną czwartą miąższu pokroić w drobna kostkę, a pozostały zmiksować.
Wlać
do rondla mus z mango i napar z zielonej herbaty. Dodać pokrojone w
kostkę owoce, cukier i sok z cytryny. Wymieszać, postawić na gazie i podgrzewać do
zagotowania. Rozmieszać mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Wlać do
gotującej masy i energicznie wymieszać. Ponownie zagotować. Rozlać do
szklaneczek.
Kisiel z mango i zielonej herbaty-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Ależ pomysłowe:) mmm... zjadłabym
OdpowiedzUsuńZjadłabym... Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam przedwczoraj - rewelacja!
OdpowiedzUsuńZnalazłam ten przepis szukając czegoś z zielona herbatą i napewno się skuszę <3
OdpowiedzUsuńSometimes my-klik!
Witam na moim blogu :) Cieszę się, że ten przepis przypadł Ci do gustu :) Mam nadzieję, że się nie zawiedziesz :)
Usuńco się stało z cytryną ?
OdpowiedzUsuńZagubiła się gdzieś, ale już się odnalazła. Dziękuję za wyłapanie błędu :)
Usuń