Dla mnie najlepsza zupa pieczarkowa to ta z dodatkiem makaronu, chociaż wiem, że są tacy co wolą z ziemniakami. Ja dodatkowo wcześniej podsmażam pieczarki na maśle co bardzo korzystnie wpływa na smak i aromat zupy.
Zupa pieczarkowa z makaronem-przepis
Składniki dla czterech osób :
- 1l wywaru z kości i warzyw
- 250g pieczarek
- 150g pokrojonej w paseczki włoszczyzny świeżej lub mrożonej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki śmietany
- sól, i pieprz do smaku
- 100g makaronu typu świderki
- 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
Obrać pieczarki, opłukać pod bieżącą wodą i osączyć na sicie. Pokroić na plasterki.
Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć na nim pieczarki.
Wlać do garnka wywar i zagotować. Dodać pieczarki i włoszczyznę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu około 1 godziny.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Śmietanę lekko posolić aby się nie zważyła. Rozprowadzić dwiema łyżkami wywaru i dodać do zupy. Zagotować.
Rozłożyć makaron na talerze. Wlać zupę. Posypać natką pietruszki.
Zupa pieczarkowa z makaronem-podobne przepisy
> Zupa leśniczyny
> Zupa kurkowa z ryżem
> Krem z borowików
> Zupa krem z kurek z pikantnymi grzankami
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz