Z grzybobrania wróciłam późno, w lodówce pustki, ani kawałka świeżej marchewki czy pietruszki, a jak na złość w koszu pełno dorodnych borowików co nie często się mi zdarza. Dobrze, że chociaż cebulę i czosnek zawsze mam w spiżarni. Krem borowikowy chodził za mną od dawna. Postanowiłam na przekór wszystkiego jednak go zrobić. Z pomocą przyszła mi mieszanka bulionowa z suszonych warzyw. Zostało mi jeszcze trochę z zimowych zapasów. Dodatek tego suszu nadał kremowi wyrazistego smaku, który nam bardzo odpowiada.
Krem z borowików-przepis
Składniki dla 4 osób:
- 500g borowików (same kapelusze)
- 3 łyżki suszonej mieszanki warzywnej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 5 szklanek wody
- 4 łyżeczki jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
Grzyby oczyścić i dobrze opłukać aby pozbyć się piasku. Pokroić na drobne
kawałki i obsmażyć na roztopionym maśle. Przełożyć do rondla, a na
pozostałym na patelni maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodać do grzybów. Na patelnię wlać szklankę wody, wymieszać z
pozostałym na patelni tłuszczem aby zebrać cały smak i przelać do
grzybów. Dodać suszone warzywa i wlać jeszcze 4 szklanki wody. Wsypać po pół łyżeczki soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu 2
godziny. Zestawić, a gdy trochę przestygnie zmiksować. Doprawić solą i
pieprzem. Gdyby zupa była za gęsta można jeszcze dolać trochę wody.
Przelać do miseczek. Na środku każdej porcji umieścić łyżeczkę
jogurtu greckiego. Przybrać świeżą natką pietruszki.
Krem z borowików-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
uwielbiam grzyby może jutro zrobię takowy krem :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuń