Boczek faszerowany to moja kolejna propozycja na domową wędlinę. Pewnie niektórzy od razu powiedzą, że to nie dla nich, bo przecież boczek zazwyczaj jest tłusty. I pewnie dawniej mieliby rację, ale dziś o tłustych boczkach możemy zapomnieć raz na zawsze. W budkach z mięsem na moim targowisku można kopić płaty naprawdę chudego boczku pozbawionego w dodatku żeber. Tylko nadziewać i piec. Jest może trochę pracochłonny, ale efekt końcowy wart jest tego zachodu. Długo utrzymuje świeżość. Jest miękki i aromatyczny. Doskonale pasują do niego ogórki małosolne. Ja przechowuje go w lodówce zawinięty w papier śniadaniowy, dzięki czemu nie wysycha, a jednocześnie oddycha.
Boczek faszerowany - przepis
Składniki:
- Kawałek chudego boczku o wadze ok. 1,3 kg bez skóry i żeber
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 listek laurowy
- 3 łyżeczki suszonej szałwii
- 2 łyżki oliwy
Nadzienie:
- 80 dag łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 sucha kajzerka
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy ziołowej do mięsa mielonego
Boczek i pokrojoną na kawałki o wym. 5x5cm łopatkę należy wcześniej zapeklować. Jak to zrobić można się dowiedzieć tutaj.
Boczek przekroić w poziomie tak aby otrzymać duży prostokątny kawałek. Natrzeć pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Kajzerkę zalać mlekiem i zostawić aby rozmiękła.
Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać odciśniętą bułeczkę, jajko, kaszę manną i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. Rozłożyć cienką warstwą na przygotowanym wcześniej boczku. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Obwiązać ciasno sznurkiem. Posmarować oliwą i posypać obficie szałwią.
Włożyć do piekarnika foliowego. Wlać pół szklanki wody i zawiązać. Nakłuć kilka razy igłą folię, aby para powstała w trakcie pieczenia, nie rozerwała piekarnika. Piec około 1,5h w temp. 200°C.
Upieczoną i wystudzoną roladę wstawić na całą noc do lodówki, aby dobrze się ścisnęła.
Następnego dnia usunąć sznurek.
Boczek faszerowany - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
super boczek. Ale odsyłacz do peklowania nie działa.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, już poprawiam
OdpowiedzUsuń