Ta lekko pikantna mielonka jest dobrą alternatywą dla kupnych wędlin. Robi się ją bardzo łatwo i dość szybko. Jest soczysta i miękka. Świetnie się kroi na plasterki. Może być przechowywana pół roku, a gdy zrobimy ją ze świeżego mięsa dbając o czystość to nawet i rok, chociaż szanse na to są znikome.Taka mielonka może nieraz nas uratować gdy pustki w lodówce. Porcja jest nieduża, więc szybko zostanie zjedzona i nie będzie nam obsychać.Idealnie by było mieć na nią mięso ze sprawdzonego źródła, ale i to ze sklepu też może być.Najlepsze będą do tego są słoiki o prostych ściankach, można ją wtedy bez problemu wyjąć na deskę i z łatwością pokroić. Z podanych proporcji wyjdzie nam ok. 10 słoików o poj. 330ml.
Mielonka wieprzowa z papryką ze słoika-przepis
Składniki :
- 2kg łopatki wieprzowej
- 1kg chudego surowego boczku
- 4 łyżeczki soli peklującej
- 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
- 2,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 1,5 łyżki drobno posiekanej papryczki chilli
Mięso
i boczek umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić
w dużą kostkę, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Dodać sól peklującą i wszystkie przyprawy. Dobrze wyrobić. Ja robię to
przy użyciu robota. Masa powinna być zwarta i kleista, podobnie jak na
kotlety mielone.
Tak przegotowaną masę przekładamy do wyparzonych
słoików, uciskając aby nie było wolnych przestrzeni, Słoiki wypełniamy
masą do wysokości ok. 1,5 cm poniżej górnej krawędzi słoika i szczelnie
zakręcamy. Wstawiamy do garnka wyłożonego lnianą ściereczką, wlewamy
wodę prawie do samych pokrywek i pasteryzujemy na wolnym ogniu ok. 3
godzin. Zostawiamy w garnku do wystudzenia. Zimne wynosimy do chłodnej
piwnicy, lub trzymamy w lodówce.
Mielonka wieprzowa z papryką ze słoika-podobne przepisy
> Rillettes z gęsi
> Kiełbasa parzona z golonki
Smacznego :)
Aronia
Ale super, domowa mielonka! :D Chętnie bym skosztowała :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMuszę takie coś zrobić. Do tej pory robiłem samo mięsko, ale z boczkiem i papryczką... Noooo, to musi być ekstra :D
OdpowiedzUsuńU nas to nr 1 wśród domowych "wędlin" :)
Usuń