Przepis na nią dostałam od mojej przyjaciółki i często robię ją w piątek zamiast obiadu. Jest to dla mnie dzień odpoczynku od eksperymentów kulinarnych. Poświęcam go za to na ogarnięcie (czytaj porządki ) domu i przygotowanie czegoś do jedzenia na następny dzień, tak aby sobota była dla mnie rzeczywiście dniem wolnym, całkowicie przeznaczonym na relaks. Zazwyczaj dodaję do niej tuńczyka , ale może też być w wersji z szynką gotowaną. Do tego świeży szczypiorek i ogórek, jajko na twardo oraz odrobina sosu i jedzenie gotowe.
Sałatka ryżowa przepis
Składniki dla 4 osób
- 125g ryżu długoziarnistego
- 1 zielony ogórek
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Torebkę rozciąć i wysypać zawartość do salaterki. Pozostawić do wystudzenia, od czasu do czasu zamieszać aby się nie posklejał.
Umyć warzywa. Ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę. Posiekać drobno jajko na twardo (oddzielnie żółtka i białko) oraz szczypiorek. Rozdrobnić kawałki tuńczyka. Wszystkie składniki okładać warstwami zaczynając od ryżu, a kończąc na jajku.
W filiżance wymieszać majonez z jogurtem. Doprawiać do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Polać sałatkę.
Sałatka ryżowa - podobne przepisy
> Sałatka piknikowa z kabanosami i ryżem> Sałatka jarzynowa
> Szuba - rosyjska sałatka śledziowa
> Sałatka caprese
Smacznego!
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz