Z grubsza rzecz ujmując lasagne to płaty makaronu przełożone sosem, posypane po wierzchu utartym serem i zapieczone. Sposobów przyrządzania lasagne jest wiele. Na przykład w Neapolu podaje się je z sosem ragoût lub z pulpecikami i serkiem ricotta. W innych rejonach Włoch z tradycyjnym pesto. W wersji dla jaroszy można je przyrządzić z duszonymi warzywami lub włoską kapustą z grzybami.
W moim wydaniu jest to lasagne z dwoma sosami : sosem ragoût wzbogaconym dodatkową porcją selera naciowego i dużą ilością sosu beszamelowego ponieważ ja wbrew zaleceniom producentów gotowego makaronu, nie gotuję go wcześniej. Układam bezpośrednio w naczyniu suche płaty i polewam sosem beszamelowym, który one doskonale wchłoną, dzięki czemu będą al dente jak mawiają Włosi. Jest to znacznie prostszy i szybszy sposób, chociaż w zasadzie nie ma się co spieszyć, bo klasyczny sos ragoût musi się gotować długo.
Lasagne z selerem naciowym - przepis
Składniki:
Sos ragoût:
- 250g mielonej wieprzowiny
- 250g mielonej wołowiny
- 1 marchewka starta na tarce do jarzyn
- 1 por pokrojony w talarki
- 1 mała pietruszka starta na tarce do jarzyn
- 4 łodygi selera naciowego pokrojonego w 0,5cm kawałki
- 1 słoik 385ml pomidorów pokrojonych w kawałki
- 350ml gęstego sosu pomidorowego
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- ok. 20 gotowych płatów lasagne (bezjajecznych)
- starty parmezan lub inny ser do posypania na wierzchu
Rozgrzać na patelni oliwę i przesmażyć warzywa. Dodać mięso i dalej smażyć na małym ogniu cały czas mieszając. Wsypać suszone zioła i wlać wino. Odczekać chwilę aż odparuje i dodać pomidory oraz sos pomidorowy. Zmniejszyć ogień i gotować na bardzo małym ogniu przez godzinę, dolewając od czasu do czasu odrobinę wody , jeśli sos będzie zbyt gęsty.
Sos beszamelowy:
- 100g masła
- 100g mąki
- 500ml rosołu
- 500ml mleka
- 3-4 łyżki startego parmezanu lub innego sera
- gałka muszkatołowa, sól
Roztopić w rondelku masło, dodać mąkę, mieszać do połączenia składników i powoli wlewać, cały czas mieszając trzepaczką rózgową, mleko i rosół. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Dodać starty ser. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
Rozgrzać piekarnik do 190°C. Na dno żaroodpornego naczynia wlać 1 łyżkę wazową sosu beszamelowego. Układać płaty makaronu. Polewać najpierw sosem beszamelowym, potem sosem ragoût. Generalnie kolejność jest taka : sos beszamelowy, makaron, sos beszamelowy, sos ragoût. Układać na przemian kolejne warstwy do wyczerpania składników ( wyszły mi 3 ). Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron polany sosem beszamelowym. Wierzch posypać obficie startym serem. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej i wstawić do piekarnika. Po 20 min. zdjąć folię i piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić na około 15 minut i dopiero wówczas podawać.
Lasagne z selerem naciowym - podobne przepisy
> Lasagne z porem i dynią> Potrójnie serowa zapiekanka makaronowa
> Babka makaronowa z prosciutto
> Tarta makaronowa z leśnymi grzybami
Smacznego :)
Aronia
Sprawdziłam ten przepis - smakowita lasagne! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się sprawdził i lasagne smakowała. Zapraszam do ponownych odwiedzin:)
Usuń