Niezwykle sprężyste bułeczki wzbogacone dodatkowo mąką pełnoziarnistą. Dodatek ugotowanych ziemniaków sprawia, że nawet na drugi dzień wyglądają jak świeże. Zawsze piekę ich większą ilość i zamrażam.
Składniki na 16 szt.
- Zaczyn:
- 25g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2 czubate łyżeczki mąki
- 2 łyżki stołowe letniej wody
Ciasto właściwe:
- 650g mąki pszennej typ 550
- 160g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 170g ugotowanych ziemniaków
- zaczyn j.w.
- 3 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 380ml letniej wody
- do posmarowania bułeczek : 2 łyżki mleka wymieszane z łyżką oliwy.
- do posypania : 2 łyżki stołowe sezamu
Rozetrzeć w garnuszku drożdże z cukrem. Dodać mąkę i wodę. Wymieszać do konsystencji gęstej śmietany. Zostawić do wyrośnięcia.
Zmiksować ziemniaki z wodą. Dodać oba rodzaje mąki, sól, wyrośnięty zaczyn i oliwę. Wyrobić na bardzo gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i lekko odgazować. Podzielić na pół i uformować dwa podłużne wałki. Każdy podzielić na osiem części i zrobić okrągłe bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do ponownego rośnięcia. U mnie trwa to 30-45 minut.
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Posmarować bułeczki mlekiem z oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 18 minut. Upieczone wystudzić na kracie kuchennej.
Pszenne bułeczki z sezamem-podobne przepisy
> Bułeczki pełne witamin
> Nocne kajzerki
> Aromatyczne bułeczki z bazylią
> Bułeczki pszenno-kukurydziane
> Nocne kajzerki
> Aromatyczne bułeczki z bazylią
> Bułeczki pszenno-kukurydziane
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz