Nic tak szybko u nas nie znika jak świeże bułeczki. Chłopcy wprost uwielbiają takie chrupiące jeszcze ciepłe. Mogą je jeść same bez żadnych dodatków. Staram się więc urozmaicać ich skład, żeby nie było zbyt monotonnie. Te dzisiejsze są miękkie i pulchne z żółtym zabarwieniem dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej i masła. Smakują znakomicie opiekane w tosterze z domowymi powidłami. Nadmiar można zamrozić.
Bułeczki pszenno - kukurydziane-przepis
Składniki na 16szt.
- 650g mąki pszennej typ 500
- 100g mąki kukurydzianej
- 25g świeżych drożdży
- 25g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 150ml mleka
- 275ml wody
Przygotować zaczyn z pokruszonych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 czubatej łyżki mąki i 4 łyżek letniej wody. Odstawić do wyrośnięcia.
Przesiać do miski oba rodzaje mąki. Dodać sól, miękkie masło i utrzeć ręką. Chodzi o to aby zrobić z mąki i masła drobną kaszkę. Wlać mleko i wodę. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto lekko odgazować i podzielić na 16 kawałków. Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę. Układać je blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić je na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15 minut.
Bułeczki pszenno - kukurydziane-podobne przepisy
> Bułeczki pełne witamin
> Nocne kajzerki
> Aromatyczne bułeczki z bazylią
> Pszenne bułeczki z sezamem
> Nocne kajzerki
> Aromatyczne bułeczki z bazylią
> Pszenne bułeczki z sezamem
Smacznego :)
Aronia
czy zdarza się tak, że zostaje nadmiar? na pewno są tak pyszne, że u nas by nic nie zostało!:-)
OdpowiedzUsuń