Należą do tych bułeczek, które nigdy się nie nudzą. Pasują do wszystkiego. Doskonale smakują zarówno z dżemem jak i z wędliną. Zawsze piekę ich większą ilość. Część suszę, żeby mieć później do kotletów, a część zamrażam. Odmrożone smakują prawie jak świeże, a jeśli jeszcze opieczemy je w tosterze będą doskonałe.
Bułki kajzerki-przepis
Składniki: na16 szt.
Zaczyn :
- 20g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2-3 łyżki stołowe letniej wody
Ciasto właściwe:
- zaczyn j.w.
- 770g mąki pszennej typ 550
- 150 ml mleka
- 250 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 białko
- 2 łyżki stołowe stopionego masła
do posmarowania bułeczek:
- 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka zimnej wody
- 125ml gorącej wody
Rozcieram w garnuszku drożdże z cukrem. Dodaję mąkę i wodę. Mieszam do konsystencji jogurtu. Zostawiam do wyrośnięcia.
Do misy miksera wlewam lekko podgrzane mleko( ok. 40°C) i wodę o temp. pokojowej. Dodaję wyrośnięty zaczyn, mąkę, sól, masło i pianę ubitą z białka. Wyrabiam na bardzo gładkie elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt luźne można podsypać nieco mąki. Przykrywam wilgotną ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Rozrabiam mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie. Zalewam wrzątkiem cały czas mieszając. Zostawiam do wystudzenia.
Rozgrzewam piekarnik do 220°C.
Wyrośnięte ciasto przekładam na matę i lekko ugniatam. Formuję długi wałek. Dzielę go na 16 kawałków. Z Każdej porcji robię okrągłą bułeczkę. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam do ponownego rośnięcia na ok. 50 minut.
Specjalnym znacznikiem do kajzerek nacinam każdą bułeczkę i smaruję wcześniej przygotowanym krochmalem. Piekę 17 minut.Upieczone bułeczki wyjmuję z piekarnika i jeszcze gorące smaruję ponownie krochmalem. Odkładam na kratę kuchenną do wystudzenia.
Bułki kajzerki-podobne przepisy
> Bułeczki pełne witamin
> Nocne kajzerki
> Aromatyczne bułeczki z bazylią
> Pszenne bułeczki z sezamem
> Nocne kajzerki
> Aromatyczne bułeczki z bazylią
> Pszenne bułeczki z sezamem
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz