To jedno z takich dań, które nie wymagają dużo czasu na przygotowanie i zawsze się udają. Mało kaloryczne. Nasycone warzywami, przepełnione aromatem czosnku i wina.
Paprykarz drobiowy-przepis
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 1 szklanka rosołu z kury
- 2 łyżki oliwy
- 2 listki laurowe
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Pierś kurczaka pokroić w kostkę o boku 1,5cm i solę. Strąki papryki oczyscić, umyć i pokroić na duże
kawałki. Cebulę i ząbek czosnku obierać. Cebulę pokroić na ćwiartki, czosnek w
drobną kostkę.
W żeliwnym garnku rozgrzać oliwę. Obrumienić na niej kawałki
mięsa. Wyjąć i odłożyć na bok.
Cebulę i czosnek podsmażyć na tłuszczu ze
smażenia, dodać koncentrat pomidorowy i mieszając przyrumienić. Rozprowadzić winem i rosołem. Zagotować. Dodać mięso i listki laurowe. Dusić na małym
ogniu około 25 minut. Po 15 minutach dodać paprykę.
W tym czasie umyć natkę
pietruszki, otrząsnąć z wody i drobno posiekać. Doprawić solą i pieprzem.
Posypać natką pietruszki.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Paprykarz drobiowy-podobne przepisy
> Kurczak z brokułami i batatami
> Gulasz z żołądków drobiowych
> Gulasz wieprzowy z kurkami
> Pomidorowy gulasz wieprzowy z selerem
Smacznego :)
Aronia
Kolorowo , szybko i smacznie...
OdpowiedzUsuń