Kruche, niezbyt słodkie ciasteczka z kwaskowatą nutą porzeczkową. Do ich przygotowania trzeba koniecznie użyć powideł domowej roboty, dobrze wysmażonych, żeby w trakcie pieczenia nie rozpłynęły się. Takie ciasteczka można później z powodzeniem przechowywać w metalowej puszce nawet przez miesiąc.
Ciasteczka porzeczkowe-przepis
Składniki na około 50 szt.
- 300g mąki
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 100g cukru pudru
- torebka cukru waniliowego
- 1 słoiczek powideł z czerwonej porzeczki
- cukier pudru do posypania
Przesiać mąkę na stolnicę, posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier puder i waniliowy. Siekać jeszcze wszystko przez chwilę i szybko zagnieć ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Odkroić połowę ciasta, rozwałkować na cienko (2mm) na oprószonej mąką stolnicy i wycinać ciasteczka. W połowie ciasteczek wyciąć w środku otwór o śr. 1,5cm. Na całych ciasteczkach rozsmarować powidła i przykryć ciasteczkami z otworami. Lekko docisnąć. Układać na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180° C piekarnika. Piec ok.12 minut, aż się ładnie przyrumienią.
Gorące ciasteczka zdjąć z blachy na kratę kuchenną za pomocą szerokiego noża, gdy wystygną oprószyć cukrem pudrem.
Ciasteczka porzeczkowe-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz