Muszę się przyznać, że te babeczki upiekłam z myślą o akcji amore del tropico, chociaż pomysł na nie zrodził się w mojej głowie już dość dawno. Akcja zdecydowanie jednak przyspieszyła jego realizację.
Babeczki zrobione są z ciasta biszkoptowego z dodatkiem bananów i orzechów pekan, które sprawiają, że jest bardziej wilgotne. Uzupełnienie smaku stanowi krem na bazie kokosa. Ja użyłam do jego wykonania świeżo utartych wiórków kokosowych, bardzo drobnych. Można jednak z powodzeniem użyć gotowych z tym, że lepiej będzie je zmielić trochę w młynku, żeby były drobniejsze i dodały subtelności temu kremowi.
Babeczki bananowe z kremem kokosowym - przepis
Składniki na 20 szt.
Ciasto:
- 3 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 100g cukru
- 60g mąki ziemniaczanej
- 60g mąki pszennej
- 60g posiekanych orzechów pekan
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka ubić na parze z 70g cukru na puszystą, gęstą masę.
Rozgnieść widelcem banany i dodać do masy żółtkowej. Wymieszać oba rodzaje mąki, kakao i proszek do pieczenia. Przesiać do masy. Wsypać posiekane orzechy i wszystko dokładnie wymieszać.
Ubić pianę ze schłodzonych białek i 30g cukru. Delikatnie połączyć z ciastem. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić je ciastem do 2/3 wysokości.
Piec 20minut w temp.180°C.
Syrop do nasączania
Zagotować wodę z cukrem. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2 minuty. Zestawić, wymieszać z rumem. Tak przygotowanym syropem nasączyć babeczki.
- 25g cukru
- 1/4 szklanki wody
- 25ml rumu
Zagotować wodę z cukrem. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2 minuty. Zestawić, wymieszać z rumem. Tak przygotowanym syropem nasączyć babeczki.
Krem kokosowy
- 50g wiórków kokosowych drobno zmielonych
- 20ml likieru kokosowego
- 50ml mleka
- 30g masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 żółtko
- 1,5 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej
Utrzeć żółtko z cukrem pudrem. Dodać mąkę i mleko. Wymieszać, postawić na małym ogniu i podgrzewać do momentu zgęstnienia. Zestawić, dodać sok z cytryny i likier kokosowy. Wymieszać.
Utrzeć masło dodając stopniowo wystudzoną masę i wiórki kokosowe.
Krem kokosowy przełożyć do worka cukierniczego i udekorować babeczki.
Babeczki bananowe z kremem kokosowym - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
o mniam mniam! pyszne i piękne!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie...rzeczywiście zestaw iście tropikalny...fajny ten likier kokosowy w kremie...
OdpowiedzUsuńco za pychotki:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko
OdpowiedzUsuńale rozpusta!:D
OdpowiedzUsuń