Dawniej można je było dostać w każdym sklepie spożywczym. Duże rogale z ciasta drożdżowego posypane po wierzchu makiem. Smakowały doskonale ze świeżym masełkiem.
Rogale
z makiem-przepis
Składniki
na 8 sztuk:
Ciasto:
- 600g mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 białko
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oliwy
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- mak do posypania rogali
Przygotować zaczyn z pokruszonych drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i letniego mleka. Powinien mieć konsystencję jogurtu. Wszystko dokładnie utrzeć w garnuszku i zostawić do wyrośnięcia.
Wlać do dzieży
miksera letnie mleko i oliwę. Wsypać mąkę i sól. Dodać wyrośnięty zaczyn
drożdżowy i jajka z białkiem. Wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i
zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość przełożyć je na matę i lekko ugnieć . Podzielić na pół. Każdą
porcję rozwałkować na placek o średnicy 30cm. Przekroić nożem dwukrotnie,
tak aby otrzymać cztery trójkąty. Każdy trójkąt zwinąć zaczynając od szerszego
końca. Zawinąć końcówki pod spód.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i
zostawić na godzinę aby podrosły. Posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypać makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 15 minut. Przełożyć na kratę i wystudzić.
Rogale z makiem - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Jak sklepowe, wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie, a do tego Nutella i ciepłe mleko... I będę wniebowzięta :)
OdpowiedzUsuńkiedyś były dobre.. teraz to sama chemia.. Ale twoje wyglądają tak kuszącooo ;) mmm.. Aż mam ochotę!
OdpowiedzUsuń