Zwykłe pszenne bułeczki tyle, że zaplecione fantazyjnie i posypane makiem. Z dodatkiem masła i domowej marmolady smakują znakomicie.
Plecione bułeczki z makiem-przepis
Składniki na 12 sztuk:
- 500g mąki pszennej typ 500
- 25g świeżych drożdży
- 1i1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko do smarowania bułeczek
- 2 łyżki maku do posypania
Przygotować zaczyn z pokruszonych drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i letniego mleka. Powinien mieć konsystencję jogurtu. Wszystko dokładnie utrzeć w garnuszku i zostawić do wyrośnięcia. Powinien co najmniej podwoić swoją objętość.
Wlać do dzieży miksera letnie mleko, wsypać mąkę i sól. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość przekładamy je na matę i lekko odgazowujemy poprzez ugniatanie. Dzielimy na 12 porcji. Z każdej porcji formujemy wałek o długości około 20cm i średnicy 2 cm. Robimy z niego pętelkę z dziurką w środku i wystającymi końcami ( takie jakby półkokardki). Następnie jeden koniec wkładamy do środka pętelki z wierzchu, a drugi od spodu. Nie jest to takie skomplikowane jakby się mogło wydawać z opisu. Jak złapiemy o co chodzi pójdzie jak z płatka.
Układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do następnego rośnięcia. U mnie trwa to zazwyczaj około godziny ( jak wstawimy do piekarnika zbyt mało wyrośnięte to mogą w trakcie pieczenia popękać). Wyrośnięte smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15 minut.
Plecione bułeczki z makiem-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
śliczne :) też ostatnio robiłam bułeczki
OdpowiedzUsuńuroczo wyglądają!
OdpowiedzUsuńladniutkie:)
OdpowiedzUsuńpiękne są!
OdpowiedzUsuń