Spaghetti to potrawa, która gości na stołach całego świata. Nie wiadomo, dlaczego zrobiło taką zawrotną karierę, ale cieszy mnie, że trafiło również do nas i znacznie urozmaiciło polską kuchnię. Może wynika to z tego, że włoska kuchnia opiera się na prostych i zdrowych składnikach, a może z prostoty tego dania i tego, że jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wystarczy przygotować sos w tym czasie gdy gotuje się makaron i obiad gotowy. Wariacji na temat przygotowania sosu jest mnóstwo. Bazą jednak jest sos pomidorowy, najlepiej ze świeżych pomidorów, odpowiednio przyprawiony. W mojej wersji jest to wędzony boczek, mielona wieprzowina , zielony groszek i oczywiście ser.
Spaghetti
z zielonym groszkiem-przepis
Składniki
dla 4 osób:
- 400g makaronu spaghetti
- 250g mielonego mięsa wieprzowego
- 150g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 szklanka gęstego sosu pomidorowego
- 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki startego parmezanu
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Obrać cebulę i posiekać. Pokroić boczek w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić cebulę i boczek. Smażyć na małym ogniu dopóki cebula nie stanie się szklista. Dodać mielone mięso i podsmażyć chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Wlać sos pomidorowy i dusić całość 15 minut. Dodać groszek i podgrzewać jeszcze 5 minut.
Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Odsączyć i przełożyć na talerze. Polać przygotowanym sosem . Posypać natką pietruszki i startym
parmezanem.
Spaghetti z zielonym groszkiem-podobne przepisy
> Spaghetti z pesto z rukoli, kaparami i szynką
> Spaghetti z wędzonym łososiem i musem awokado
> Pikantne spaghetti z papryką
> Spaghetti z kurczakiem i kurkami
Smacznego :)
Aronia
Doskonały. Uwielbiam połączenie groszku i pomidorów :D
OdpowiedzUsuńrewelacja :)
OdpowiedzUsuńna prawdę fajne połączenie, mam boczuś właśnie na stani (producent Kania) myslicie ze powinno wyjsc OK?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej :)
Usuń