Nie mogło się bez nich obyć żadne dziecięce przyjęcie urodzinowe w naszej rodzinie. Robiłam je także na różne imprezy szkolne gdy chłopcy byli młodsi. Dzieci je po prostu uwielbiały. Są mocno kakaowe, mięciutkie i słodkie.Sukces w dużej mierze zależy od wafli. Muszą być z minimalnym tłoczeniem. Najlepsze były z „Kopernika”, ale niestety już się ich nie produkuje. Teraz kupuję w Kauflandzie "Andruty suche". Takie prostokątne w żółtawo zielonym opakowaniu. Nie są takie kruche jak te poprzednie, ale z tych obecnie dostępnych na rynku chyba najlepsze.
Wafelki kakaowe-przepis
Składniki na około 48szt.
- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka w proszku
- 3 łyżki kakao
- 1/4 szklanki wody
- 8 arkuszy wafli
Rozmieszać mleko w proszku z 1/4 szklanki wody i 2 łyżkami cukru na gładką jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany.
Roztopić w rondelku masło z pozostałym cukrem i kakao na małym ogniu. Dodać rozrobione mleko i doprowadź do wrzenia. Gotować 3 minuty. Zestawić i chwilę przestudzić.
Rozsmarować około 4 łyżek masy na waflu. Przykryć drugim arkuszem i docisnąć rękoma. Ponownie rozsmarować 4 łyżki masy, przykryć kolejnym waflem i docisnąć. Wykorzystać w ten sposób 4 arkusze wafli na jedną porcję wafelków.
Podobnie postąpić z pozostałymi 4 waflami.
Zawinąć je w pergamin. Połżyć na nich deskę do krojenia i obciążyć ją na przykład garnkiem z wodą. Zostawić na całą noc. Rano włożyć na godzinę do lodówki, żeby masa się ścisnęła, dzięki temu będą się lepiej kroić.
Pokroić ostrym nożem na prostokąty o wym. 12x2cm.
Smacznego :)
Aronia
To jest smak mojego dzieciństwa, bardzo za nim tęsknię.....wyglądają cudownie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze, mocno czekoladowe, chrupiące....mniam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie banalne
OdpowiedzUsuńsłodkości domowej roboty ;]
takie domowej roboty wafelki nie mają się co równać z tym, co można znaleźć w sklepach:) Zazdroszczę!
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńmoje pytanie dotyczy mleka: jakie mleko Pani zastosowała: granulowane czy pełne w proszku.
Pozdrawiam,
Maria
Użyłam mleka w niebieskiej torebce. Granulowane się nie nadaje :)
UsuńPani Aniu,
OdpowiedzUsuńmasa zrobiła mi się gęsta i miałam problem z rozsmarowaniem jej na waflach. Czy dodać więcej wody.
Pozdrawiam,
Maria
Pani Aniu,
OdpowiedzUsuńMasa wyszła mi niestety dosyć gęsta (trzymałam się ściśle przepisu). Miałam problem z rozsmarowaniem jej na waflach. Czy następnym razem dodać więcej wody.
Pozdrawiam,
Maria
Pani Aniu,
OdpowiedzUsuńMasa do wafli wyszła gęsta i miałam problem z rozsmarowaniem na waflach. Czy dodać więcej wody.
Pozdrawiam,
Maria
Trzeba od razu gorącą smarować. Wody bym raczej nie dolewała. Wczoraj robiłam z lekiem Łaciatym w proszku i konsystencja była ok.
OdpowiedzUsuń