Białe ciastka z limonką



Białe ciastka z limonką


     Pochłonięta bez reszty robieniem przetworów znalazłam jednak odrobinę czasu, żeby podtrzymać rodzinną tradycję i upiekłam ciasto na niedzielę. Skorzystałam z gotowego przepisu  Dr Oetkera zamieszczonego w książce "Czekoladowe ciasta". Nie wymagało zbyt wielkiego nakładu pracy, a efekt był bardzo zadowalający. Zmniejszyłam tylko ilość proszku do pieczenia bo wg mnie u Dr Oetkera jest go zawsze dużo za dużo.

Białe ciastka z limonką-przepis
(źródło - "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera)
Składniki na 24szt. - prostokątna blacha o wym. 24x36cm

Masa limonkowa:
  • 2 limonki
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 100g cukru
  • 150g białej czekolady

Limonki  wyszorować i sparzyć  gorącą wodą. Otrzeć z nich skórkę. Wycisnąć sok i zagotować razem ze skórką i cukrem. Gotować na małym ogniu 2-3 minuty. Zdjąć z ognia. Połamać czekoladę i rozpuścić w soku. Zostawić do ostygnięcia.

Ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 200g masła lub margaryny
  • 160g cukru
  • 5 jajek
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1,5)
  • masa limonkowa

Utrzeć  miękkie masło z cukrem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym jajku, a następnie masę limonkową.  Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać i w dwóch porcjach dodać do ciasta, mieszając na średnich obrotach. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25minut w temp. 180°C. Wystudzić. 

Polewa:
  • 350g białej czekolady
  • 200g śmietany 30%
  • 150g masła
  • 2 limonki
Połamać białą czekoladę i rozpuścić w śmietanie i maśle, lekko mieszając. Zostawić masę do ostygnięcia na 30 minut. Wyszorować  limonki i sparzyć gorąca wodą. Zetrzeć skórkę i dodać do masy. Lekko ja ubić. 
Wycisnąć sok z limonek i równomiernie nasączyć nim ciasto. Zgęstniałą masę rozsmarować na cieście. Rozłożyć maliny. Wstawić  na godzinę do lodówki, żeby się schłodziło. 

Dekoracja:
  • 50g białej czekolady
  • świeże maliny

Pokroić ciasto na kwadraty o wym. 6x6cm.
Zetrzeć czekoladę (o temp. pokojowej) na wiórki i posypać ciastka.

Białe ciastka z limonką-podobne przepisy
> Ciastka truskawkowo-czekoladowe
> Kremówka
> Ptysie z bitą śmietaną
> Ciastka malinowe

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ