Wczoraj byłam na targu i znowu przytaszczyłam do domu pełne siatki warzyw i owoców, które pomału już się kończą. Wśród nich były jabłka antonówki, maliny, śliwki węgierki, gruszki i oczywiście pomidory. Co z nich będzie jeszcze nie wiem, dziś zajęłam się jabłkami. Starłam je na tarce o dużych otworach (mechanicznie), wymieszałam z cukrem i cynamonem, włożyłam do słoików i zapasteryzowałam. Przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, a zimą będą jak znalazł do szarlotki.
Cynamonowe jabłka na szarlotkę-przepis
Składniki na 5 litrowych słoików:
- 4,5kg jabłek antonówek
- 5 łyżeczek cynamonu
- 2,5 szklanki cukru
Umyć jabłka, obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cynamon i cukier. Dokładnie wymieszać. Włożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować 30 minut.
*) Jabłka muszą być dojrzałe (w trakcie tarcia nie powinien powstawać sok), w przeciwnym razie spowoduje on fermentację i jabłka będą do wyrzucenia.
Cynamonowe jabłka na szarlotkę-podobne przepisy
> Mus jabłkowo-cytrynowy
> Sok jabłkowy z wyciskarki na zimę
> Marmoladki jabłkowe
> Jabłka suszone
Cynamonowe jabłka na szarlotkę-podobne przepisy
> Mus jabłkowo-cytrynowy
> Sok jabłkowy z wyciskarki na zimę
> Marmoladki jabłkowe
> Jabłka suszone
Smacznego :)
Aronia
lubię takie zimowe szarlotki..z jabłkami ze słoika.
OdpowiedzUsuńo tak, antonówki są idealne do szarlotki! a takie pasteryzowane są super, właśnie na zimowe wieczory :)
OdpowiedzUsuńO ja bym nawet prosto ze słoika wcinała :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wyjadać takie jabłka prosto ze słoika :D
OdpowiedzUsuńBez prażenia jabłek - podoba mi się :)
OdpowiedzUsuń