Doskonały mus do naleśników, przekładańców i na kisiel. Żeby był naprawdę smaczny jabłka muszą być soczyste. Mus jest dość rzadki, kwaskowaty i pachnący cytryną. Zimą będzie jak znalazł. A w następnym poście przepis na marynowany czosnek do podgryzania zimą aby nie dopadły nas żadne choróbska.
Mus jabłkowo-cytrynowy-przepis
Składniki na 5 słoików o poj. 500ml
- 3kg niezbyt kwaśnych jabłek
- sok z 2 cytryn
- skórka otarta z jednej cytryny
- 250g cukru
Jabłka umyć, obrać , pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ja użyłam elektrycznej szatkownicy z tarka do tarcia ziemniaków). Przełożyć do rondla i od razu dodać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, żeby jabłka nie ściemniały. Wsypać cukier i skórkę otartą z cytryny wcześniej sparzonej i wyszorowanej. Zamieszać i postawić garnek na małym ogniu. Gotować jedna godzinę często mieszając, żeby się nie przypaliło. Lekko wystudzić i zblendować
aby mus miał gładką, aksamitną konsystencję. Postawić z
powrotem na ogniu i zagotować. Gorący nakładać do suchych i wyparzonych słoików.
Mocno zakręcić i pasteryzować 30 minut.
Mus jabłkowo-cytrynowy-podobne przepisy
> Cynamonowe jabłka na szarlotkę> Sok jabłkowy z wyciskarki na zimę
> Jabłka suszone
> Marmoladki jabłkowe
Smacznego :)
Aronia
ja robię je bez cukru :)
OdpowiedzUsuńTakie coś trzeba mieć w spiżarni.Mam już mus z gruszek, galaretkę z jabłek ale jeszcze tego mi brakuje. Chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńW mojej to już miejsca brakuje
OdpowiedzUsuń