Ten deser to połączenie budyniu i kisielu, ułożonych naprzemiennie warstwami, które różnią się nie tylko kolorem, ale i smakiem. Jedna warstwa jest słodka, a druga kwaśna. Wzajemnie dobrze się uzupełniają. Do przygotowania budyniu dobrze jest użyć trochę więcej mleka niż jest podane na opakowaniu, będzie wówczas bardziej lejący i ułatwi nam układanie poszczególnych warstw.
Deser malinowy-przepis
Składniki na 4 porcje:
Budyń:
- 550ml mleka
- 1 budyń o smaku malinowym (bez cukru)
- 2 łyżki cukru
Kisiel:
- 300g malin
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
- maliny do dekoracji
Włożyć maliny do garnka. Wlać wodę i zagotować. Podgrzewać na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut, aż maliny się rozgotują. Gorące przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki. Przelać uzyskany przecier malinowy z powrotem do garnka, dodać cukier i podgrzać do zagotowania. Rozmieszać skrobię kukurydzianą z 2 łyżkami wody i wlać do gotującej się masy. Gotować na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Zestawić i rozlać połowę do czterech pucharków.
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Połowę przelać na kisiel. Powtórzyć obie warstwy jeszcze raz . Udekorować świeżymi malinami.
Deser malinowy-podobne przepisy
> Krem czekoladowy z malinami i chili
> Tiramisu malinowe
> Rolada malinowa na białkach
> Malinowy tort makowo-ryżowy
Smacznego :)
Aronia
urocze te paski!
OdpowiedzUsuńsłodkie:D
OdpowiedzUsuńŚlicznie;)
OdpowiedzUsuńpyyyyszne :) polecam :)
OdpowiedzUsuń