Oryginalny przepis pochodzi z nieistniejącego już czasopisma „Smaki i aromaty”, wielokrotnie zresztą wspominanego przeze mnie na tym blogu. A to dlatego, że czuję do niego pewien sentyment i bardzo ubolewam z powodu jego zniknięcia. Różniło się od innych czasopism kulinarnych niepowtarzalnym klimatem, ciekawym stylem pisania i wspaniałymi przepisami. Naprawdę szkoda, że zostało wygryzione przez niemieckie wydawnictwa. Dokonałam drobnej zmiany w przepisie. Kostkę rosołową potrzebną do sosu zastąpiłam domowym bulionem drobiowym. Danie jest przepyszne, chociaż trochę pracochłonne. Warto jednak poświęcić mu trochę czasu, by potem delektować się wspaniałym smakiem.
Kurczak w curry z jabłkami-przepis
(przepis z czasopisma "Smaki i Aromaty)
Składniki dla 4 osób:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 2 jabłka
- 2 cebule drobno posiekane
- ½ cytryny
- 4 duże ząbki czosnku
- 20g świeżo startego imbiru
- 5 całych goździków
- 3 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki chilli w proszku
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki soku jabłkowego
- 2 łyżki oleju arachidowego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Rozgrzać na patelni olej. Wrzucić posiekane cebule i czosnek. Gdy się zaczną złocić odgarnąć je na bok i obsmażyć filety z obu stron. Dodać pokrojone na ćwiartki jabłka, sok i skórkę otartą z połowy cytryny (wcześniej wyszorowanej i sparzonej). Przyprawić mięso solą, dodać pozostałe przyprawy i smażyć na małym ogniu pod przykryciem, uważając by kurczak się nie przypalił.
Sos:
- 1 szklanka soku jabłkowego
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka cukru
- 1 liść laurowy
- 1 jabłko
Włożyć do małego rondelka masło, i podsmażyć na nim obrane i pokrojone w plasterki jabłko. Posypać cukrem i smażyć jeszcze przez chwilę. Zdjąć jabłka z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem a do rondelka wlać sok jabłkowy i bulion. Dodać wszystkie przyprawy i podgrzewać na małym ogniu przez 5 minut. Wyjąć liść laurowy, goździki i ziele angielskie.
Połączyć oba sosy (curry i ten od kurczaka) i zmiksować na gładką, aksamitną masę. Doprawić w razie potrzeby. Powinien być słodki i pikantny. Włożyć kurczaka i podgrzać szybko na średnim ogniu. Przed podaniem pokroić na plastry. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Udekorować obsmażonymi plasterkami jabłek.
Kurczak w curry z jabłkami-podobne przepisy
> Ziołowy filet z kurczaka z warzywami
> Tagiatelle zapiekane z kurczakiem i brokułami
> Kurczak z mango i ananasem
Smacznego :)
Aronia
Mmm pysznie wygląda :) Nie wpadłam jeszcze na połączenie kurczaka i jabłka, a prezentuje się świetnie ;)
OdpowiedzUsuń