Bardzo łatwe i szybkie danie przygotowane z pomocą drugiego Papirusa Winiary z ziołami prowansalskimi, który dostałam do przetestowania. Ponieważ jestem z natury oszczędna, to pomimo moich zarzutów co do ilości użytej w nim soli postnowiłam go wykorzystać. W czasie gdy pierś się smaży przygotowujemy warzywa i obiad gotowy. Warzywa mogą być dowolne wg upodobania lub to co mamy pod ręką. Ja wykorzystałam gotowane ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu, cebulę, cukinię, pieczarki i pomidory.
Przepis bierze udział w konkursie „Dołącz do rewolucji na patelni”.
Ziołowy filet z kurczaka z warzywami-przepis
Składniki na 2 porcje:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 arkusze Papirusu Winiary z ziołami prowansalskimi
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 duża cebula
- 300g pieczarek
- 3 ugotowane ziemniaki
- 1 pomidor
- garść roszponki
- 1 łyżka oliwy
Obrać pieczarki i opłukać. Osączyć na sicie. Większe przekroić na cztery części, a mniejsze na pół. Opłukać warzywa. Obrać cebulę, przekroić na cztery i podzielić na piórka. Cukinie przekroić na pół i pociąć na plasterki. Ziemniaki w grubą kostkę a pomidor na ósemki.
Umyć filety, osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć tłuszcz .Lekko
rozbić. Ułożyć po jednym kawałku w jednym arkuszu papirusu. Rozgrzać patelnię i usmażyć filety zgodnie z instrukcją na opakowaniu (po 5 minut z
każdej strony).
W tym czasie na drugiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pieczarki i obsmażyć. Dodać cebulę, cukinię i ziemniaki. Wszystko razem chwilę przesmażyć. Na końcu
wrzucić pomidory. Smażyć jeszcze 2 minuty . Doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na talerze.Gotowe filety pokroić na
plasterki i ułożyć na warzywach. Zaraz podawać. Udekorować roszponką.
Ziołowy filet z kurczaka z warzywami-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Piękne, jesienna danie!
OdpowiedzUsuńdzięki
UsuńNastępny super przepis na papirus. Dzięki :))
OdpowiedzUsuń