Doskonała surówka do dań z wieprzowiny. Przyprawiona na ostro octem cytrynowym i białym pieprzem, którego ja w tym wypadku nie żałuję. Kolorowa i bogata w witaminy.
Surówka z czerwonej kapusty-przepis
Składniki dla 4 osób:
- 1/2 główki kapusty czerwonej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki octu cytrynowego
- świeżo zmielony biały pieprz
- sól
Zagotować w garnku 1,5 litra wody. Poszatkować kapustę i wrzucić na wrzątek. Gotować na bardzo małym ogniu 5 minut. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia.
Zetrzeć na tarce z dużymi otworami marchewkę i jabłko. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Posiekać natkę pietruszki. Dodać do wystudzonej kapusty. Skropić octem cytrynowym. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Surówka z czerwonej kapusty-podobne przepisy
> Surówka z białej kapusty i ananasa
> Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz