Ulubione danie mojego męża. Robię mu je od lat, ale dopiero w tym roku się na nie skusiłam, co prawda trochę z konieczności. Jakoś do tej pory nie przepadałam za słodkimi potrawami. Zazwyczaj przygotowywałam dla siebie na obiad coś innego, albo pozostawałam przy samej zupie.
Knedle ze śliwkami-przepis
Składniki dla 4 osób:
- 600g obranych i ugotowanych ziemniaków
- 225g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 300g śliwek
- cukier
- 4 łyżki roztopionego klarowanego masła
- do posypania cukier puder i cynamon (opcjonalnie)
Umyć śliwki i wydrylować rozcinając do połowy wzdłuż dłuższego boku, tak aby zachować je w całości.
Wystudzone ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać mąkę, jajko oraz sól i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Nie należy go wygniatać zbyt długo, bo zrobi się rzadkie pod wpływem ciepła rąk. Ja zagniatam je przy użyciu robota kuchennego. Z tak przygotowanego ciasta uformować długi wałek . Jego średnica zależy od wielkości śliwek i tego jakie wolimy knedle; z grubszą warstwą ciasta czy cieńszą. Wałek pokroić na około 3cm kawałki . Każdy kawałek lekko spłaszczyć i położyć na środku śliwkę. Do jej środka wsypać 1/4 łyżeczki cukru. Zlepić brzegi i uformować kulę. Układać na posypanej mąką desce.
Zagotować w garnku 2 litry wody. Wsypać pół łyżeczki soli. Wkładać do wrzątku knedle, delikatnie, aby się nie popsuły, najlepiej na łyżce cedzakowej. Przytrzymać chwilę każdy na łyżce w wodzie i dopiero opuszczać na dno, wtedy się do niego nie przykleją. Gotować 4-5 minut od ponownego zagotowania wody. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Polać roztopionym masłem. Ewentualnie posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Knedle ze śliwkami-podobne przepisy
> Knedle kokosowe z truskawkami
> Smakowite knedle serowe z jabłkami i cebulką
> Ziołowe knedle z anchois i pesto z rukoli
> Pełnoziarniste knedle serowe z konfiturą porzeczkową
Smacznego :)
Aronia
Muszą być pyszne!!! Czy śliwki muszą być świeże, czy mogą być "z soku"?
OdpowiedzUsuńJa zawsze używam świeżych lub ewentualnie mrożonych ( nie rozmrażam ich wcześniej), takich z soku nigdy nie próbowałam. Nie wiem jak wyglądają. Generalnie śliwki powinny być jędrne i nie rozciapane.
UsuńKnedle ze śliwkami robię często ponieważ śliwki rosną mi w ogrodzie. Moje dzieci je uwielbiają i jest to dobry pomysł kiedy znowu nie mamy pojęcia co zrobić na obiad. Szybkie, łatwe i tanie.Polecam.
OdpowiedzUsuń