Kiedyś był niemal obowiązkowym dodatkiem do obiadu. W dawnych książkach kucharskich można go było znaleźć w rozdziale zatytułowanym „desery niezestalane”. Ciekawa nazwa, nie uważacie? Dziś prawie całkowicie zniknął z naszego jadłospisu wyparty przez gotowe soki w kartonach. Dobrze że są takie akcje jak Gotujemy po polsku, inaczej całkiem zapomnielibyśmy o niektórych rodzimych specjałach.
Kompot z owoców mieszanych-przepis
Składniki:
- 800g owoców świeżych lub mrożonych (truskawki, porzeczki, śliwki, wiśnie)
- 4 jabłka
- 4 płaskie łyżki stołowe cukru
- 5 szklanek wody
Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Zagotować wodę z cukrem. Do wrzącego syropu włożyć jabłka i mrożone owoce. Zagotować i ostudzić. Rozlać do szklaneczek.
Przepis dodaje do akcji Gotujemy po polsku
Kompot z owoców mieszanych-podobne przepisy
> Lemoniada truskawkowo-pomarańczowa
> Rozgrzewająca herbata z owocami leśnymi
Smacznego :)
Aronia
uwielbiam wszelakie kompociki:)
OdpowiedzUsuń