Pasztet dość często gości na naszym stole i to nie tylko od święta. Nie jest jednak tak wykwintny i bogaty jak ten dzisiejszy zrobiony, wg starej receptury Marii Disslowej. Składa się z trzech gatunków mięsa: wieprzowiny, wołowiny i drobiu oraz suszonych prawdziwków. Ma bogaty smak i aromat. Idealny na specjalne okazje.
AUTORKA PRZEPISU - Maria Disslowa
Staroświecki pasztet z trzech mięs-składniki
Składniki:
- 500g łopatki wieprzowej
- 500g rostbefu
- 500g filetów z kaczki
- 500g surowego boczku
- 300g wątróbki drobiowej
- 3 średnie cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 5 suszonych prawdziwków
- 4 jajka
- 100g masła
- 10 jagód jałowca
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 2 bułeczki
- sól, pieprz
- 150g słoniny do wyłożenia formy (nie dałam)
Staroświecki pasztet z trzech mięs-wykonanie
Wlać do dużego garnka 2 szklanki wody. Wsypać ziarna pieprzu, ziela angielskiego i jałowca, liście laurowe i pół łyżeczki soli. Dodać marchewkę i pietruszkę. Zagotować. Włożyć do gotującego wywaru boczek, wołowinę, wieprzowinę i filety z kaczki. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około godziny. Zostawić w bulionie do wystygnięcia. Potem wyjąć mięso na miskę a w bulionie namoczyć bułeczki.
Umyć grzyby i ugotować w niewielkiej ilości wody.
Pokroić wątróbkę w plasterki, a cebulę na ćwiartki. Podsmażyć razem na maśle przez 10 minut.
Przepuścić dwa razy przez maszynkę uduszone mięsa, namoczone bułki, wątróbkę z cebulą i grzyby.
Dodać jajka, resztę bulionu i wywar z grzybów. Wsypać gałkę muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem. Wyrabiać masę mikserem przez 5 minut.
Blachę do pieczenia posmarować masłem i posypać tartą bułką. Ewentualnie rozłożyć pokrojoną w cienkie plasterki słoninę. Przełożyć do niej masę pasztetową i wyrównać powierzchnię. Piec 50 minut w temp. 180°C przykryty kawałkiem foli aluminiowej. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, żeby pasztet się ładnie przyrumienił..
Staroświecki pasztet z trzech mięs-podobne przepisy
> Pasztet z suszonymi śliwkami
> Pasztet z pieczonej gęsi
> Pasztet z oliwą i natką pietruszki
> Oszczędny pasztet rosołowy
Smacznego :)
Aronia
ten pasztet to prawdziwy rarytas:)
OdpowiedzUsuńRaz w życiu robiłam pasztet, wyszedł trochę suchy. Ale patrząc na ten, aż mam ochotę spróbować zrobić jeszcze raz :)
OdpowiedzUsuńwww.amatorskiegotowanie.blogspot.com
Żeby pasztet nie wyszedł suchy dobrze jest go przykryć w czasie pieczenia kawałkiem foli aluminiowej.Zapomniałam o tym napisać, ale już poprawiam.
OdpowiedzUsuń