Co zrobić z mięsem i warzywami, które są pozostałością po ugotowaniu bulionu mięsno-warzywnego? Takie pytanie zadaje sobie nie jedna z nas i to dość często. Bo ile można jeść pierogi z mięsem. Alternatywą może być pasztet, który nie dość, że jest smaczny to w dodatku tani. Ponadto ma mało tłuszczu, a dużo błonnika z warzyw. Żeby zwiększyć jego ilość ja jeszcze dodaję do pasztetu otręby pszenne lub żytnie. Dodatkowo są one czynnikiem spajającym, poprzez wiązanie wody, której w takiej mieszance mięsno-warzywnej jest sporo. Piekę go w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie jest suchy. Doskonale nadaje się do smarowania, ale można go też kroić w plastry. Do przyrządzenia takiego bulionu, ja używam trzech rodzajów mięsa : z kaczki lub indyka, kości schabowych wieprzowych i wołowiny.
Oszczędny pasztet rosołowy-przepis
Składniki: forma do keksu o wym. 30x11cm
- ok. 1200g mieszanki mięsno-warzywnej dwukrotnie zmielonej
- 100g usmażonej i zmielonej dwukrotnie wątróbki drobiowej
- 3 łyżki otrąb gryczanych
- 3 białka jaj
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Wszystkie składniki dobrze wyrobić, ja robię to przy użyciu miksera. Doprawić świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej otrębami gryczanymi formy keksowej. Ustawić ją na brytfannie, do której wlać wody tyle aby sięgała do ¾ wysokości keksówki. Przykryć kawałkiem foli aluminiowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby wierzch się ładnie przyrumienił.
Oszczędny pasztet rosołowy-podobne przepisy
> Staroświecki pasztet z trzech mięs
> Pasztet z suszonymi śliwkami
> Pasztet z pieczonej gęsi
> Pasztet z oliwą i natką pietruszki
Smacznego :)
Aronia
Żeby zwiększyć ilość pasztetu można tez dodać trochę ryżu i czerwonej soczewicy :-)
OdpowiedzUsuńA czy uda się bez wątróbek? Może można je czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńNawet niewielki dodatek wątróbki nadaje pasztetowi specyficznego smaku. Powiem szczerze, że nie wiem czym można by ją zastąpić. Można z niej zrezygnować, ale pewnie trzeba dać wówczas więcej przypraw typu gałka muszkatołowa czy kolendra, albo dodać kilka suszonych i ugotowanych grzybków.
OdpowiedzUsuńDziękuję za radę:)
OdpowiedzUsuńDokładnie, ja często zastępuje wątróbkę mielonymi suszonymi grzybami. wystarczą dwie łyżki :)
OdpowiedzUsuń