Kolejny przepis na pasztet, tym razem z suszonymi śliwkami. Wykorzystałam do niego trzy rodzaje mięsa: wieprzowe, wołowe i z indyka. Zrezygnowałam z dodatku boczku, wykorzystałam za to tłuszcz, który zastygł na powierzchni wywaru, w którym gotowało się mięso. Dodałam też 4 surowe białka , dzięki czemu pasztet jest ścisły i dobrze się kroi. Delikatny i lekko słodki. Świetnym dodatkiem do niego jest konfitura z borówek.
Pasztet z suszonymi śliwkami-przepis
Składniki na foremkę o wym. 26x10cm
- 300g łopatki wieprzowej
- 300g piersi z indyka
- 150g wołowiny bez kości
- 150g wątróbki z indyka
- 4 białka jaj
- 100g suszonych śliwek
- 2 marchewki
- 0,5 selera
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Łopatkę
wieprzową, pierś z indyka i wołowinę pokroić na kawałki. Wrzucić do
garnka. Dodać pokrojone na kawałki marchewki, seler i pietruszkę oraz
cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Zalać wodą tak aby przykrywała
mięso 2cm warstwą. Wsypać 1 łyżeczkę soli i gotować na małym ogniu ok.
godziny. Wystudzić mięso w wywarze, a następnie zmielić dwukrotnie w
maszynce do mięsa razem z warzywami. Do zmielonego mięsa dodać białka
jaj i cały tłuszcz, który zastygł na powierzchni wywaru. Doprawić solą,
pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze wyrobić. Suszone śliwki pokroić w
paseczki i dodać do masy pasztetowej. Całość dokładnie wymieszać.
Przełożyć
do prostokątnej formy wysmarowanej masłem klarowanym i oprószonej np. mąką jaglaną formy.
Ugnieść aby nie było wolnych przestrzeni. Przykryć kawałkiem folii
aluminiowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na godzinę.
Gotowy
pasztet wystudzić do temp. pokojowej w foremce. Przełożyć na półmisek i
wstawić na całą noc do lodówki, aby się dobrze ścisnął.
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz