Robienie kilku małych pizz zamiast jednej dużej jest o tyle korzystniejsze, że można każdemu dobrać składniki wg upodobania. U nas są zazwyczaj dwa rodzaje. Dla dzieci dwuskładnikowa (wędlina, ser), a dla nas z większą ilością składników. To co jest akurat w lodówce. Trochę się zastanawiałam nad nazwą dla niej, w końcu zaczerpnęłam ją z menu Pizzy Hut, bo ma nieco podobne składniki.
Pizzetta farmerska-przepis
Składniki na 4 szt.
Ciasto:
- 375g mąki (2,5 szklanki)
- 250ml ciepłej wody (1 szklanka)
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 7g suszonych drożdży
Pozostałe składniki:
- 12 dużych plastrów salami z pieprzem ( z jego braku dałam cienką kiełbasę)
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 2 łyżeczki drobno pokrojonej papryczki chili
- 200ml pikantnego sosu pomidorowego
- 2 kulki mozzarelli
Wlać do misy miksera wodę i oliwę. Wsypać drożdże, mąkę i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny, aż wyrośnie i zwiększy dwukrotnie swoją objętość.
W tym czasie przygotować pozostałe składniki. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Umyć paprykę i usunąć gniazdo nasienne. Również pokroić w drobną kostkę. Mozzarellę pokroić w cienkie plastry.
Rozgrzać w piekarniku kamień do pizzy.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć na oprószonym mąką blacie i podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować na placek o średnicy 15cm. Posmaroać ciasto sosem pomidorowym. Rozłożyć na plackach po trzy plastry salami, posypać cebulą, zieloną papryką i papryczką chili. Rozłożyć mozzarellę. Piec kolejno każdą pizzę około 10 minut.
Pizzetta farmerska-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
No i masz smaka tylko narobiłam sobie wchodząc tu :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką bez problemu. Ze smakiem i trzepotem małżowin usznych!
OdpowiedzUsuń