Mogą z powodzeniem zastąpić klasyczną pizzę, zwłaszcza w sytuacji gdy obieca się ją rodzinie, a potem zapomni zagnieść wieczorem ciasto. Można to było jeszcze ostatecznie zrobić rano, ale miałam tyle spraw do ogarnięcia, że zwyczajnie nie dałam rady. W tej sytuacji musiało być coś na szybko.
Przypomniało mi się jak mama robiła nam na kuchni węglowej podpłomyki. My oczywiście zajadaliśmy je bez żadnych dodatków. Siedzieliśmy przy kuchni i niecierpliwie pytaliśmy mamę czy już są gotowe bacznie pilnując przy tym kolejki. Potem zapomniałam o nich na wiele długich lat, by nagle w sytuacji kryzowej sobie o nich przypomnieć. Ot cud pamięci. Tej samej, która czasem jest utrapieniem, innym zaś razem wybawieniem.
Przypomniało mi się jak mama robiła nam na kuchni węglowej podpłomyki. My oczywiście zajadaliśmy je bez żadnych dodatków. Siedzieliśmy przy kuchni i niecierpliwie pytaliśmy mamę czy już są gotowe bacznie pilnując przy tym kolejki. Potem zapomniałam o nich na wiele długich lat, by nagle w sytuacji kryzowej sobie o nich przypomnieć. Ot cud pamięci. Tej samej, która czasem jest utrapieniem, innym zaś razem wybawieniem.
ILOŚĆ PORCJI - 4
Podpłomyki ze szparagami i wędzonym łososiem - składniki
Ciasto na podpłomyki:
- 200g mąki pszennej
- 150ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- sól
Dodatki:
- 200g kremowego serka śmietankowego
- 1łyżeczka mieszanki suszonych ziół (bazylia, oregano, majeranek)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 200g wędzonego łososia
- 10-12 czarnych oliwek
- świeżo zmielony czarny pieprz
- świeże liście oregano
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
Podpłomyki ze szparagami i wędzonym łososiem - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Z mąki, wody, oliwy i soli zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno przywierać do blatu i dać się wałkować. Gdyby było zbyt klejące podsypać mąką, jeśli zbyt suche dodać odrobinę wody. Wszystko zależy od mąki i jej chłonności. Gotowe ciasto podzielić na cztery części.
Smażenie:
Każdy kawałek ciasta rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Rozgrzać suchą patelnię. Kłaść podpłomyki i opiekać z obu stron, aż pojawią się brązowe plamy.
Przygotowanie dodatków:
Wymieszać serek z ziołami. Oliwki pokroić w plasterki.
Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końce. Usunąć łuski.
Odciąć główki, a łodygi pociąć na wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw.
Na drugiej patelni rozgrzać oliwę.
Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i szparagi. Smażyć 5-6 minut cały czas
mieszając.
Podanie:
Podanie:
Upieczone podpłomyki posmarować serkiem ziołowym. Rozłożyć
na nim szparagi, kawałki wędzonego łososia i pokrojone na plasterki oliwki.
Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Udekorować świeżymi listkami oregano i
zaraz podawać.
Podpłomyki ze szparagami i wędzonym łososiem - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Smakowicie to wygląda. Uwielbiam łososia i w końcu muszę spróbować legendarnych podpłomyków. Kolejka przepisów do mojej kuchni jest długa i miejsca coraz mniej ale i ten już się tam znalazł. Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńMiło mi:) Mnie niestety nie dane było spróbować. Ale ślinka mi ciekła jak rodzina zajadała :)
UsuńJa swoje podpłomyki zapiekam i wychodzi jak cieniutka pizza:-) Mam szparagi odłożone , mam i łososia. A kawałek ciasta na pierogi odłożyłam specjalnie;-) Chyba dzisiaj na kolację zrobię:-)
OdpowiedzUsuńJa je smażyłam na bardzo mocno rozgrzanej patelni żeliwnej, więc były prawie jak z pieca. Ale następnym razem upiekę w piekarniku i porównam :)
UsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń