Kruche, aromatyczne mięso, które z powodzeniem możemy podać na obiad z dodatkiem gotowanego makaronu i sosu pieczarkowego. Obie te cechy to zasługa trzydniowego leżakowania w soli i dużej ilości majeranku. Dodatkowo upieczone metodą 80° było też bardzo soczyste. Nadmiar możemy wykorzystać jako wędlinę na kanapki.
Schab otulony majerankiem-przepis
Składniki:
- 1,5kg schabu wieprzowego bez kości
- 3 łyżeczki soli
- 2łyżki sklarowanego masła
- 3 łyżki stołowe majeranku
- 3 łyżki oliwy
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 500g pieczarek
- 20g masła klarowanego
- 200ml bulionu mięsnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka zimnej wody
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć trzema łyżeczkami soli. Włożyć do brytfanki, przykryć i wstawić na trzy dni do lodówki, aby mięso skruszało.
Ponownie umyć mięso z soli i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać sklarowane masło i obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron przez 10 minut.
Piekarnik z termoobiegiem podgrzać do temp. 80°C. Na środkowym poziomie piekarnika ustawić na kracie duże żaroodporne naczynie o niskich ściankach.
W filiżance wymieszać oliwę z majerankiem, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką posmarować mięso. Przełożyć na podgrzane naczynie żaroodporne. Na wierzchu położyć liście laurowe i wstawić do piekarnika na 4-5 godzin.
Na około 45 minut przed końcem pieczenia , oczyścić pieczarki, opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić w plasterki. Roztopić masło na patelni i obsmażyć na nim grzyby. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Mąkę rozmieszać z zimną woda i dodać do sosu. Ponownie zagotować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Gotową pieczeń pokroić w plastry i polać z sosem z pieczarek .
Schab otulony majerankiem-podobne przepisy
> Rolady schabowe z kapustą pekińską i ananasem
> Rolady schabowe z nadzieniem pomidorowo-pieczarkowym
> Świąteczny schab ze śliwkami
Smacznego :)
Aronia
o mniam! wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńStrasznie długo się piecze ale za to jaki efekt i pewnie smak. Mięso a przede wszystkim to co lubię najbardziej skórka wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, długo, ale dzięki temu nie jest suchy i nawet gorący świetnie się kroi, bo włókna się nie rozdzielają.
Usuń