Schab otulony majerankiem



Schab otulony majerankiem

            Kruche, aromatyczne mięso, które z powodzeniem możemy podać na obiad z dodatkiem gotowanego makaronu i sosu pieczarkowego. Obie te cechy to zasługa trzydniowego leżakowania w soli i dużej ilości majeranku. Dodatkowo upieczone metodą 80°  było też bardzo soczyste. Nadmiar  możemy wykorzystać jako wędlinę na kanapki.


Schab otulony majerankiem

Schab otulony majerankiem-przepis

Składniki:
  • 1,5kg schabu wieprzowego bez kości
  • 3 łyżeczki soli
  • 2łyżki sklarowanego masła
  • 3 łyżki stołowe majeranku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz 
  • 500g pieczarek
  • 20g masła klarowanego
  • 200ml bulionu mięsnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zimnej wody 

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć trzema łyżeczkami soli.  Włożyć do brytfanki, przykryć i wstawić na trzy dni do lodówki, aby mięso skruszało.
Ponownie umyć mięso z soli i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać sklarowane masło i obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron przez 10 minut.
Piekarnik z termoobiegiem podgrzać do temp. 80°C. Na środkowym poziomie piekarnika ustawić na kracie duże żaroodporne naczynie o niskich ściankach.
W filiżance wymieszać oliwę z majerankiem, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką posmarować mięso. Przełożyć na podgrzane naczynie żaroodporne. Na wierzchu położyć liście laurowe  i wstawić do piekarnika na 4-5 godzin.
Na około 45 minut przed końcem pieczenia , oczyścić pieczarki, opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić w plasterki. Roztopić masło na patelni i obsmażyć na nim grzyby. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Mąkę rozmieszać z zimną woda i dodać do sosu. Ponownie zagotować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Gotową pieczeń pokroić w plastry i polać z sosem z pieczarek .

Schab otulony majerankiem-podobne przepisy
Rolady schabowe z kapustą pekińską i ananasem
Rolady schabowe z nadzieniem pomidorowo-pieczarkowym
Świąteczny schab ze śliwkami

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze:

  1. o mniam! wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie długo się piecze ale za to jaki efekt i pewnie smak. Mięso a przede wszystkim to co lubię najbardziej skórka wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, długo, ale dzięki temu nie jest suchy i nawet gorący świetnie się kroi, bo włókna się nie rozdzielają.

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ