Tak jak obiecałam dziś przepis na świąteczny schab ze śliwkami. Można go upiec wcześniej, a w dniu obiadu tylko podgrzać. Do tego sos na bazie białego wina i pieczone ziemniaki lub kopytka. W święta ja wybieram wersję z kopytkami, bo je też można zrobić wcześniej. Zazwyczaj podaję do tego moją sałatkę z kapusty i buraczków.
Świąteczny schab ze śliwkami-przepis
Składniki:
- 1,6kg schabu wieprzowego
- 2 małe cebule
- 6 ząbków czosnku
- 50ml wódki
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 liście laurowe
- sól, pieprz
- 6 łyżek oleju ryżowego
Nadzienie:
- 200g suszonych śliwek kalifornijskich
- 50ml białego wytrawnego wina
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżka kaszy manny
- po szczypcie soli i majeranku
Sos:
- podsmażona cebula z czosnkiem
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu mięsnego
- 2 łyżeczki dżemu z czerwonych porzeczek
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka zimnej wody
- 10 śliwek
- pieprz
Namoczyć śliwki w białym winie. Po 30 minutach odłożyć 10szt., a resztę pokroić w paseczki. Dodać posiekany czosnek, kaszę, biały pieprz i 3 łyżki wina w którym się moczyły. Przyprawić szczyptą soli i majeranku.
Umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem naciąć w nim głęboką kieszeń. Natrzeć łyżeczką soli, świeżo zmielonym pieprzem i wódką. Napełnić kieszeń farszem ze śliwek, spiąć wykałaczką i obwiązać mięso grubą nicią.
Rozgrzać w brytfannie olej. Wrzucić cebule pokrojone na ósemki i ząbki czosnku. Smażyć chwilę, aż cebula stanie się szklista. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do rondla. Do brytfanny włożyć teraz mięso i obsmażyć je ze wszystkich stron na rumiano w aromatycznym oleju. Przełożyć do żaroodpornego płaskiego naczynia. Posypać majerankiem, a na wierzchu ułożyć liście laurowe. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 80°C i piec 6 godzin.
Przygotować sos. Do rondelka z cebulą i czosnkiem wlać bulion, wino i sos spod pieczeni rozrobiony 2 łyżkami gorącej wody. Postawić na małym ogniu i gotowac przez godzinę. Przetrzeć przez sitko. Dodać dżem porzeczkowy. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wrzucić śliwki i gotuj jeszcze na małym ogniu przez 10 minut.
Przed podaniem pokroić schab na plastry, ułożyć w brytfannie razem ze śliwkami, podlać kilkoma łyżkami gorącej wody i podgrzewać przez 20 minut w gorącym piekraniku. Sos odgrzać w rondelku. Skrobię kukurydzianą rozmieszać z zimną wodą i wlać do sosu. Zagotować.
Gorący schab ułożyć na półmisku, obłożyć śliwkami. Sos podać w sosjerce.
> Rolady schabowe z kapustą pekińską i ananasem
> Rolady schabowe z nadzieniem pomidorowo-pieczarkowym
> Schab otulony majerankiem
Smacznego :)
Aronia
mmmmm....wspaniały :) robię podobny, tylko najbardziej go lubię z pampuchami :)
OdpowiedzUsuńkulinarnyoliwek.blox.pl
Pięknie wygląda :) jeszcze nigdy sama nie piekłam takiego schabu. Będę musiała w końcu spróbować.
OdpowiedzUsuńtu-tusia - zachęcam do spróbowania, bo tak naprawdę to on się sam piecze.
OdpowiedzUsuńNie ma to jak kawałek dobrego schabu. Lubię takie dania, bo nadają się do jedzenia zarówno na obiad jak i na zimno jako wędlina. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńaronio czym moge zastapic dzem z czerwonej porzeczki bo w uk jest nie dostepny?
OdpowiedzUsuńmogą być mrożone porzeczki tylko trzeba będzie lekko dosłodzić, ale jeżeli i takie są niedostępne to mogą być borówki lub żurawina. Możesz też użyć suszonej żurawiny tylko wcześniej lekko ją rozgotuj z niewielką ilością wody.
OdpowiedzUsuńmam jeszcze jedno pytanie czy mozna piec ten sachab w wyzszej temperaturze i krócej?
OdpowiedzUsuńmożna, oczywiście. Ja piekę dość często w temp. 200st.C przez 2-2,5h, bo my lubimy dość miękkie mięso.
OdpowiedzUsuń