Jeszcze jedna alternatywa dla kupnych wędlin. Teryna czyli rodzaj pasztetu pieczony w szklanym lub kamionkowym naczyniu w kąpieli wodnej. Zrobiłam ją z chudego mięsa drobiowego, boczku i orzechów pistacjowych. Przesycona zapachem czosnku, tymianku i białego wina. W tym roku zagościła na naszym stole wielkanocnym.
Teryna drobiowa-przepis
Składniki: prostokątna forma do keksu o wym. 11x30cm
- 600g mięsa z udek kurczaka
- 500g chudego boczku
- 200g wątróbki drobiowej
- 300g piersi z kurczaka
- 1/2 szklanki wyłuskanych pistacji
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 jajko
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- sól i pieprz do smaku
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę o boku 1cm i zalać białym winem.
Przepuścić udka, boczek i wątróbkę przez maszynkę do mięsa. Dodać orzechy, jajko, przyprawy i namoczoną w winie pierś z kurczaka. Wymieszać dokładnie i przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką gryczaną formy. Przykryć folią aluminiową i ustawić na głębokiej blasze. Wlać na blachę wrzątek tak aby sięgał do połowy wysokości foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C prze godzinę. Zdjąć folię i piec jeszcze godzinę. Wyjąć formę z teryną z piekarnika. Przykryć folią aluminiową, obciążyć innym naczyniem i odstawić do wystygnięcia. Wstawić na noc do lodówki. Zimną pokroić w plastry i podawać z domowym chlebem i ogórkami konserwowymi.
Teryna drobiowa-podobne przepisy
> Kaczka faszerowana> Pasztet z suszonymi śliwkami
> Domowy baleron
> Kiełbasa parzona z golonki
Smacznego :)
Aronia
wygląda tak cudnie! :)
OdpowiedzUsuń