Spód z ciasta ucieranego, makowa masa, mnóstwo bakalii na wierzchu i wykończenie z białego lukru. Taki właśnie jest ten mazurek. Słodki, smaczny i efektowny.
Mazurek makowy-przepis
Składniki: prostokątna forma o wym. 14x28cm
Ciasto:
- 85g mąki pszennej
- 100g masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
Żółtko utrzeć z cukrem pudrem na pianę. Cały czas ucierając dodać masło i mąkę. Gotowe ciasto wyłożyć na, wyłożoną papierem do pieczenia, blachę i wyrównać powierzchnię. Piec 15 minut w temp. 180°C.
Masa makowa:
- 200g maku
- 100g cukru
- 2 jajka
- 1 białko
- 60g masła
- 1 czubata łyżka kaszy manny
- kilka kropli aromatu migdałowego
Mak zalać wrzątkiem i gotować 10 minut. Odstawić na 2 godziny.
Mak odsączyć i zemleć dwa razy w maszynce z gęstym sitkiem. Utrzeć żółtka z cukrem. Masło stopić i przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Zmielony mak wymieszać z utartymi żółtkami, stopionym masłem, kaszą manną i ubitą pianą. Wyłożyć na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika i piec 40 minut w temp. 180°C.
Dekoracja:
- 200g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 30g stopionego masła
- 25ml rumu
- 1 szklanka posiekanych bakalii (daktyle, suszone morele, rodzynki)
- 1 łyżka posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, rumem i stopionym masłem na białą masę. Rozsmarować cienką warstwę na przestudzonym cieście. Posypać posiekanymi bakaliami. Resztę lukru przełożyć do worka cukierniczego i udekorować fantazyjnie mazurek.
Mazurek makowy-podobne przepisy
> Mazurek Pina colada
> Lukrowany mazurek korzenny
> Mazurek kajmakowo-morelowy
> Mazurek bakaliowy
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz