To już moja czwarta wariacja na temat tiramisu. Było malinowe, truskawkowe i piernikowe (moje ulubione). Teraz przyszła kolej na pomarańczowe. Podobnie jak w przypadku tiramisu truskawkowego jest to wersja lekko odtłuszczona. Dodawaną zazwyczaj do serka mascarpone śmietanę kremówkę zastąpiłam jogurtem greckim. Biszkopty nasączyłam własnoręcznie zrobionym likierem pomarańczowym, a całość posypałam starta gorzką czekoladą.
Tiramisu pomarańczowe-przepis
Składniki na 3 porcje:
- 2 duże pomarańcze
- 250g serka mascarpone
- 250g jogurtu greckiego
- 3 łyżeczki cukru pudru aromatyzowanego wanilią
- 12 podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki likieru pomarańczowego
- 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
- świeże listki mięty do dekoracji
Przygotować 3 pucharki do deserów. Ostrym nożem ściąć z pomarańczy skórkę razem z albedo, a następnie wyciąć cząstki pomarańczy. Wymieszać serek mascarpone z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Układać warstwami w następujący sposób: biszkopty, masa serowa, cząstki pomarańczy, masa serowa. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Każdorazowo skrapić biszkopty likierem pomarańczowym. Udekorować cząstkami pomarańczy i świeżymi listkami mięty . Delikatnie oprószyć startą czekoladą. Do czasu podania trzymać w lodówce.
Tiramisu pomarańczowe-podobne przepisy
> Truskawkowe tiramisu w wersji light
> Tiramisu piernikowe
> Tiramisu malinowe
> Tort tiramisu
> Babeczki tiramisu
Smacznego :)
Aronia
Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję taką odtłuszczoną wersję z jogurtem :)
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie, choc jak dla mnie i tak najlepsze jest to klasyczne...
OdpowiedzUsuńlekkie i z pewnoscia pyszne!!!
OdpowiedzUsuńWyśmienite smaki i pięknie podane !
OdpowiedzUsuńO, zjadłabym takie... Ostatnio mam melodię na pomarańcze i kiwi (czyżby brak witaminy C...?), także z pewnością by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńPiękny i lekki. Moja mama byłaby zachwycona - słodycz bez wyrzutów sumienia :))
OdpowiedzUsuń