Niezwykle aromatyczny tort, w którym przeplatają się nuty kawowe, migdałowe i czekoladowe. Inspiracją do niego był powszechnie znany i bardzo przeze mnie lubiany włoski deser Tiramisu. Biszkopt do niego upiekłam z dodatkiem mąki ziemniaczanej, dzięki czemu jest puszysty i nieprzesuszony. Masa tak jak w klasycznym deserze zrobiona jest z bitej smietany i serka mascarpone.
Składniki na tortownicę o śr. 24cm
Biszkopt:
- 4 jajka
- 150g cukru
- 4 łyżki ciepłej wody
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i 4 łyżkami ciepłej wody na sztywną pianę. Cały czas ucierając wsypywać porcjami cukier. Ubijać dalej, aż piana będzie bardzo sztywna. Dodać rozmącone żółtka i delikatnie wymieszać trzepaczką rózgową. Połączyć oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać porcjami do masy. Wszystko dokładnie ale delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 35 minut. Biszkopt wystudzić w tortownicy. Zimny przeciąć w poziomie na cztery krążki.
- 750g serka mascarpone
- 400ml śmietany kremówki o zaw. tł. min. 30%
- 100g cukru pudru
Mocno schłodzoną śmietanę (15 minut w zamrażarce) ubić na sztywno. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać do niego porcjami ubitą śmietanę, delikatnie mieszając szpatułką.
Nasączenie:
- 150ml gorącej wody
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100ml likieru migdałowego
- Zalać kawę gorącą wodą, a gdy wystygnie wlać do niej likier migdałowy.
- 50g startej czekolady
- 4 łyżeczki kakao
- ziarenka kawy
Ułożyć na paterze jeden krążek biszkoptu. Nasączyć go 1/4 mieszaniny likieru i kawy. Posmarować 1/5 masy serowo-śmietankowej i posypać 1 łyżeczką kakao. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Jego również nasączyć, posmarować masą i posypać kakao. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Wierzch i boki tortu posmarować resztą masy i obsypać startą czekoladą. Na środku rozsypać ziarenka kawy. Wstawić na trzy godziny do lodówki.
Tort tiramisu-podobne przepisy
> Babeczki tiramisu> Tiramisu pomarańczowe
> Tiramisu malinowe
> Babka migdałowo-kawowa z kremem kajmakowym
> Sernik kawowy na zimno z likierem Baileys
Smacznego :)
Aronia
robiłam podobny tort jest przepyszny
OdpowiedzUsuńTeż go uwielbiam :)
UsuńKto nie lubi tiramisu? U mnie zawsze ten deser był w wersji pucharkowej, ale tort? Czemu nie!
OdpowiedzUsuńPodobną masę robię bardzo często bo jest najlepsza:)
OdpowiedzUsuńdla mnie to też najlepsza masa:)
UsuńTiramisu...mmm uwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńWyjątkowo elegancki :)
OdpowiedzUsuńpiękny, uwielbiam takie smaki
OdpowiedzUsuń