Zapowiadałam jakiś czas temu, że gotowany sernik jeszcze się tu pojawi. I oto jest, tym razem w połączeniu z jabłkami, a w zasadzie marmoladą jabłkową, która znajduje się pomiędzy dwoma kruchymi plackami, stanowiąc podstawę sernika. Sama masa serowa jest odchudzona, bez dodatku masła, jedynie z jajkami i małą ilością cukru. Do jej zagęszczenia wykorzystałam proszek budyniowy. Dołożyłam jeszcze łyżeczkę skrobi kukurydzianej, aby masa była bardziej zwarta. Wierzch sernika tak jak podstawa jest w tonacji jabłkowej. Zrobiony jest bowiem z zagęszczonego skrobią kukurydzianą soku jabłkowego, ale może to być również zrobiona z niego galaretka, bądź też po prostu polewa czekoladowa.
Delicja jabłkowo-serowa-przepis
Składniki: tortownica o śr.26cm
Ciasto:
- 300g mąki
- 200g masła
- 3 żółtka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Posiekać masło razem z mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie jak plastelina ciasto. Podzielić je na pół i upiec w tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia dwa okrągłe jasnozłote placki. Jeden wystudzić na kracie kuchennej, a drugi w tortownicy.
- 1kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- sok z połówki cytryny
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Włożyć do rondla, dodać cukier i sok z cytryny. Smażyć na małym ogniu około godziny. Ciepłą, ale nie gorącą masę rozsmarować na placku w tortownicy i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć, ale uważać, żeby go nie połamać.
- 600g serka śmietankowego
- 3 jajka
- 80g cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
- 50ml mleka
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Serek utrzeć z cukrem pudrem i jajkami. Przełożyć do rondla i podgrzewać na małym ogniu do zgotowania, cały czas mieszając. Proszek budyniowy razem ze skrobią kukurydzianą rozmieszać w mleku i wlać do gotującej się masy. Cały czas mieszając gotować jeszcze chwilę, aż masa zgęstnieje. Lekko ją przestudzić i wylać na przełożone jabłkami ciasto. Wyrównać powierzchnię.
- 500ml soku jabłkowego
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
Odlać pół szklanki soku, a resztę zagotować razem z cukrem. Rozmieszać
skrobię kukurydzianą z odlanym sokiem i wlać do gotującego się soku.
Gotować cały czas mieszając ok. 2 minut, a następnie wylać na masę
serową. Wyrównać powierzchnię i zostawić w temp. pokojowej, aby masa
wystygła i się związała, a następnie wstawić na całą noc do lodówki.
Delicja jabłkowo-serowa-podobne przepisy
> Delicja serowo-jabłkowa na herbatnikach> Sernik z masłem orzechowym i jabłkami
> Sernik z jabłkami
> Szarlotka z rodzynkami i serem
Smacznego :)
Aronia
Wyglada przepysznie! Wprawdzie jest z tym ciastem troche pracy, ale podejrzewam, ze warto :)
OdpowiedzUsuńpiękne te Twoje jabłkowo serowe ciasto.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wybornie :)
OdpowiedzUsuńOd dawna zbieram się do zrobienia sernika gotowanego. Twoja wersja wygląda przepysznie i bardzo przekonuje mnie połączenie smaków. Dziękuję za udział w akcji! :)
OdpowiedzUsuńciekawa sprawa :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na ciasto, to musi smakować obłędnie! Zapisuję sobie do wypróbowania, pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i znakomicie :)
OdpowiedzUsuńO jajajajaa! Ale się napracowałaś :)))
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda! Same pyszności u ciebie!
OdpowiedzUsuń