Jeszcze jedna szarlotka z przepisu Dr O´etkera. Pachnąca cynamonem na ucieranym cieście z dodatkiem serka śmietankowego. Ja dodałam do ciasta jeszcze 2 łyżki kaszy manny gdyż wyszło dość rzadkie i bałam się, że jabłka opadną na dno. Zmniejszyłam też ilość cukru dodaną do jabłek bo moje były dość słodkie. W sumie wyszło soczyste, aromatyczne ciasto. Polecam dla odmiany jak się komuś znudziły tradycyjne szarlotki.
Szarlotka z rodzynkami i serem-przepis
(Źródło – Dr O´etker)
Składniki na tortownicę o śr. 26cmCiasto:
- 60g miękkiego masła lub margaryny
- 60g cukru
- 4 jajka średniej wielkości
- 250g serka śmietankowego
- 2 łyżki kaszy manny
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
Utrzeć miękkie masło z cukrem i serkiem na puch. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Dodać do masy razem z ekstraktem waniliowym i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pokrycie:
- 1 kg jabłek
- 120g rodzynek
- 75g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Dodać cukier, rodzynki i cynamon. Wszystko razem wymieszać. Rozłożyć na przygotowanym cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 minut. Wystudzić w tortownicy ustawionej na kracie kuchennej. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Szarlotka z rodzynkami i serem-podobne przepisy
> Orzechowa szarlotka z bezą> Szarlotka w stylu francuskim
> Szarlotka z otrębami
> Cynamonowa szarlotka z pianką
Smacznego :)
Aronia
Nie masz serca ! Ta godzina a Ty takie pyszności wstawiasz :)
OdpowiedzUsuńAż muszę iść po coś słodkiego :)
przepraszam, wcześniej nie dało rady:)
Usuń